Мобилно меню

4.9314285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (175 Votes)

65b9cВселенският патриарх Вартоломей, който осъществи архипастирско посещение в Литва, подписа на 21 март заедно с министър-председателя Ингрида Шимоните споразумение между Константинополската Вселенска патриаршия и правителството на Република Литва, което има за цел да засили и развие сътрудничеството в областта на религиозната свобода на православните вярващи в страната. В споразумението се предвиждат конкретни стъпки за институционализиране на структурите на Вселенска патриаршия в Литва, като за тях се откриват възможности за изграждане и наемане на църковни помещения безвъзмездно от държавата и за извършване на мисионерска, образователна и благотворителна дейност. Духовниците на Вселенска патриаршия в Литва ще имат същия правен статут като духовниците на другите традиционни литовски конфесии.

При подписването на споразумението министър-председателят Шимоните отбеляза, че „възможността да практикуват вярата си без конфликт на съвестта е важна не само за православните граждани на Литва, включително тези от гръцки или украински произход, но и за украинците, избягали от войната, разгърната от Русия, и за беларусите, преселили се в Литва поради репресиите в родината си“.

Този акт беше предхождан от посещения на представители на литовското правителство във Фенер през изминалата година, както и от отчаян опит на местната Литовска митрополия на Руската църква да получи статут на „самоуправляема“, което им беше мълчаливо отказано от Москва.

1 11 750x375През февруари т. г. патр. Вартоломей упражни каноничното право на апелация и възстанови в сан петима литовски свещеници, отстранени от местния Литовски митрополит Инокентий заради антивоенни позиции. По време на визитата си патриархът се срещна с тях, като се очаква те да образуват местното ядро на новата църковна структура в страната.

6 6Във Вилнюс патриархът заяви, че създаването на такава структура е това, което искат както духовенството, така и православната християнска общност в страната. „Подкрепяме стремежа на литовските православни свещеници и вярващи“, каза той. По думите му възможността за практикуване на вярата в рамките на Константинополската патриаршия възстановява „историческата справедливост“. Той даде на духовниците антиминси, на които е написано името на архиепископа на Константинопол.

„Присъствието на православното християнство в Литва датира от 13 в.“, каза патриархът и допълни, че тогава са установени отношенията между литовските православни християни и Вселенска патриаршия.

Канонично основание за тези действия Патриаршията намира в отмяната през 2018 г. на грамотата от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московска патриаршия (при определени условия). По това време Киевската митрополия включва не само част от територията на днешна Украйна, но и цялата територия на Литва и Беларус, които в различни периоди са попадали под властта на Москва.

Не се съобщава за среща на патриарха с Литовския митрополит Инокентий, нито с негови представители. Православните християни в Литва са към 140 хиляди и те все още са епархия в юрисдикцията на Руската православна църква.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/daqkh 

Разпространяване на статията: