Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (20 Votes)

Antonij RPS Skopje 4Предстоятелят на Православната църква в Северна Македония архиеп. Стефан е разговарял по телефона с Руския патриарх Кирил на 12 януари. За това съобщава Руската православната църква. Според това съобщение, македонският архиепископ е благодарил за признаването на тяхната автокефалия от страна на РПЦ, както и за съслужението с Волоколамския митр. Антоний в Лесновския манастир, което е било първото съслужение на йерарси на двете църкви от 1962 г.

„Предстоятелят на Македонската православна църква – Охридска архиепископия изрази искрената си благодарност към Негово Светейшество патриарх Кирил за неговата любов и внимание и изрази надежда скоро да се срещне с него“, се казва в руската новина.

От своя страна патр. Кирил „говори за любовта, която чедата на Руската православна църква традиционно изпитват към своите православни братя в Северна Македония, и изрази дълбокото си задоволство от възстановяването на каноничното им общение с поместните православни църкви и придобиването на автокефален статут“.

Той е уверил събеседника си в „неизменната всестранна подкрепа на Московската патриаршия“ и е помолил за молитви за Руската православна църква, която преживявала „трудни времена“.

Преди няколко дни митр. Антоний, наричан външен министър на Московска патриаршия, пристигна в Скопие начело на голяма делегация от членове на Отдела за външноцърковни отношения към МП. Както и при посещението му в България в края на миналата година, работната визита беше представена като формално посещение с празничен характер по повод „именния ден на архиеп. Стефан, както и да честити автокефалията на МПЦ-ОА“.

Целта на Москва е да отнеме от Вселенската патриаршия правото на предоставя автокефалия, каквато е църковната практика. Тя успя да накара Сръбската патриаршия да предостави независимост на МПЦ посредством „томос за автокефалия“. Самата Македонска църква възприема сръбския томос като „подготовка за автокефалия“, т. е. като съгласие МПЦ да получи официално автокефалия от Вселенска патриаршия. Руската църковна дипломация обаче оказва натиск върху поместните църкви да признаят „сръбския томос“ за окончателен документ. Досега това направи само Българската православна църква – веднага след посещението на митр. Антоний у нас през декември. Самата Македонска православна църква не се е обръщала към нас за признаване на нейния автокефален статут. Няма и съобщение да е била отправена благодарност към българските митрополити за „признаването на автокефалията“.

* На снимката: архиеп. Стефан с митр. Антоний и членове на руската делегация и на македонския Св. Синод; присъства и архим. Васиан (Змеев), председател на Руското подворие в София


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d39wq 

Разпространяване на статията: