Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)

Screenshot 2023 01 13 222857Международната богословска конференция „Мисията и Православната църква“, която се провежда от 11 до 15 януари във Волос, Гърция, събра над 430 православни участници от цял свят. Сред тях са висши клирици, свещенници, авторитетни богослови, активни църковни дейци, преподаватели в университети от всички континенти, служители в полето на енорийската и мисионерската дейност. Наред с докладите и презентациите на богословски теми, форумът дава възможност за представяне пред световната православна общност на университети, семинарии, учебни заведения, образователни институции и организации, работещи на полето на християнската просвета и мисия.

thumbnail IMG 2090Дейността на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ също беше представена пред участниците в конференцията. Зам.-деканът на факултета доц. д-р Андриан Александров направи презентация за историята и възможностите за богословско образование, които предоставя най-старото богословско училище у нас. Беше представена издателската и научна дейност на Богословския факултет и сътрудничествата, които той има с други образователни институции у нас и в чужбина.

В рамките на конференцията преподаватели от факултета участваха в дискусии, обсъждания и модериране по теми, разделени в различни секции.

Проф. Иван Димитров (пенсиониран преподавател по Нов Завет в Богословския факултет на СУ) председателства сесията „Православни модели за единство и диалог със западната християнска традиция“. В нея бяха разгледани въпроси за основите на общия диалог между православието и различни християнски деноминации.

Секцията за патристични изследвания се оглавява от проф. Иван Христов от Богословския факултет на СУ. В рамките на конференцията в нея бяха представени изследвания, посветени на св. Григорий Нисийски, бл. Августин, св. Симеон Нови Богослов и др.

2716Със свое изложение за основните принципи на „Руския свят“ в специална сесия, посветена на това явление, участва доц. д-р Костадин Нушев. Той определи тази концепция преди всичко като политическа идеология с имперски амбиции. Според него това не е всъщност руския свят, а представлява кремълска идеологическа платформа за разширяване на Руската федерация в границите на бившия Съветски съюз.

Screenshot 2023 01 13 223148Доц. д-р Светослав Риболов взе участие в обсъждането на задълбочения патристичен труд на архим. проф. Кирил (Говорун) Източното християнство в неговите текстове. По покана на автора доц. Риболов представи своето виждане върху книгата, като акцентира върху нестандартния подход на архим. Кирил към представянето на раннохристиянското богословие.

Конференцията „Мисията и Православната църква“ се провежда от Международната православна богословска асоциация (IOTA). От тази година Богословският факултет на СУ е пълноправен член на организацията и изпрати за участие в нея тринадесет свои представители – преподаватели, докторанти и студенти. По този начин факултетът разширява международната си активност и дава възможност на своите преподаватели и студенти да се запознават с тенденциите, новите изследвания и актуални теми в сферата на православното богословие, както и да създават професионални контакти с водещи учени.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d39pc 

Разпространяване на статията: