Мобилно меню

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (58 Votes)

maxresdefaultЗа последните няколко години религиозната секта „AllatRa“ е привлякла стотици, а може би и хиляди хора в Чешката република, пише чешкото издание novinky.cz. Нейният лидер Игор Данилов отдавна се укрива в Словакия заради обвинения в разпространение на руско влияние. Сектата действа активно в Украйна след революцията на Майдана през 2014 г., но също и в България, където се активизира през 2022 г., като на български език са преведени повечето от техните книги.

„Става дума за ново религиозно движение. То се характеризира с елементи, типични за такава общност, като например катастрофичен миленаризъм. Обществото погрешно обозначава такива движения с думата секта. Ние, религиозните учени, използваме термина ново религиозно движение“, разказва чешкият религиовед и богослов Якуб Лудвик.

„Един от основните богословски акценти на „АллатРа“ е идеята за т. нар. архонти. Движението съдържа различни елементи на алтернативната духовност или духовността на Ню Ейдж, както и това, което може да се нарече теория на конспирацията. Те говорят за дванадесет архонта плюс един, които са тайното правителство на света, което ни контролира като марионетки. Центърът на архонтите е в САЩ. Например архонтите са тези, които са измислили СПИН, за да получават пари от медицината, архонтите се възползват от създаването на военни конфликти в своя полза. Архонтите взимат децата на нормалните родители. Единственият, който може да се пребори с тях, са обикновените хора, обединени в една общност от просветени. Според „AllatRa“ тази общност от просветени ще се появи в Русия, а неин лидер ще бъде така нареченият Номо, когото общността идентифицира като Владимир Путин“.

Сектата е един от многобройните примери за разпространяването на политическо послание в целеви групи с интерес към религията и мистицизма. По правило основните послания на подобни религизно-политически центрове са апокалиптични, апелират за висок морал на фона на масовия разват на „западната цивилизация“, съдържат откровения от Бога (или божества, според целевата група), указващи към нуждата от политически спасител на човечеството, за какъвто се назовава Путин. Подобни послания са много популярни в религиозните групи в социалните мрежи и в Гърция, където информацията е пригодена за православна аудитория.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d3xdf 

Разпространяване на статията: