Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
1_9.jpgНелегалните формирования на индийските маоисти се обявиха за защитници на религиозните малцинства, които са заплашени "от престъпните действия на фанатиците" от воинстващите индуистки организации.

В току що публикувано заявление, ръководството на Комунистическата партия на Индия (маоисти) пое отговорността за убийството в щата Орисса на лидера на групировката Вишва хинду паришад, Лакшманананда Сарасвати, изобличавайки го, като “яростен привърженик на антихристиянска идеология и гонител на невинните християни”. Сарасвати е обвинен в провокиране подпалването на над 400 църкви в окръг Кандхамал, където през последните дни станаха най-големите погроми над християни. Маоистите заплашват, че ще продължат “акцията на възмездието” по отношение на тези, които посягат не само на християнските, но и на мюсюлманските интереси.

Това заявление на последователите  на Мао не беше неочаквано. Органите на реда в Орисса от самото начало считаха, че зад покушението на Сарасвати и четиримата му близки сътрудници стоят членове на маоистките групировки. Въпреки това, с бездействието си и с откритата си подкрепа за индуистите властите съумяха, подпомогнати от местни екстремисти, да насочат отприщения гняв на тълпата срещу християните. В резултат, християните станали  жертва на погромите, вече надминават 100 души. Десетки християнски села са изпепелени, стотици църкви и християнска недвижима собственост е разрушена и изгорена. По публикуваните днес сведения, само в седем от специално създадените лагери в региона се намират над 9000 души, лишени от дом и препитание. Налице е нова хуманитарна криза. Местните власти вече не могат да се справят с вълната от насилие. Те са се обърнали с молба за помощ към Ню Делхи, за да бъдат изпратени допълнително количество военни и полиция.

В региона сериозно е засегната и работата на Световния библейски преводачески център, който се занимава с превод и разпространение на Св. Писание в различни части на света. По последни сведения бунтовниците са изгорили над 4500 библии, които е трябвало да бъдат раздадени на вярващите. Според различни източници, броят на християните (включително криптохристияните) достига до 10% от общото население в района на Орисса.

По ИТАР ТАСС, Christian Telegraph и др.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3333p 

Разпространяване на статията: