Мобилно меню

4.625 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (8 Votes)
1_176.jpgНякога бащата на Реформацията Мартин Лутер беше написал следното: “Сега се убедих, че папата – това е антихристът, а неговият престол – престолът на самия дявол… Чета папските укази и не зная – папата, това самият антихрист ли е или е негов апостол. Дотолкова Христос е обезобразен и разпнат в неговите деяния…”
Авторитетният The Times, позовавайки се на източници от Ватикана пише, че “през 2008 г. папа Бенедикт ХVІ ще публикува документ, в който немският богослов Мартин Лутер, отлъчен от Римокатолическата църква през 1520 г., ще бъде реабилитиран и от него ще бъдат снети обвиненията в ерес”.
Би бил наистина безпрецедентен опит, вдъхновителят на Реформацията, разтърсила из основи църквата Западна Европа, да бъде реабилитиран. Специалистите са на мнение, че причините за тази нова повратна точка в политиката на Ватикана може да бъдат следните: или папа Бенедикт ХVІ, признавайки правото на Лутер и съгласявайки се с неговите тезиси и богословие, ще се опита да подготви някаква реформа за Римокатолическата църква, или по-вероятното това е поредната "уловка” на папистите, целящи узурпирането на цялата власт в Църквата по пътя на установяването на “дружески” отношения с опонентите и съответно полирането на някои унаследени от миналото противоречия.

Свързаните с Мартин Лутер проблеми ще бъдат обсъдени на специален семинар, който ежегодно се провежда в резиденцията Кастел Галдонфо. В дискусията ще вземат участие около 40 богослови, а главната тема на семинара ще бъде – апостолската благодат. Днешните римокатолически богослови са на мнение, че Лутер не е желал да предизвика разкол, а само се е стремил да очисти църквата от порочните практики, като например  индулгенциите, водещи до корупция в църквата.

Очаква се през септември Ватикана да излезе с официалния документ по Лутеровата реабилитация.

The Times и др.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/333k6 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата