Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
111.jpgВече трети ден продължава визитата на Цариградския патриарх Вартоломей на Света Гора по случай 500-годишнината от успението на втория ктитор на манастира Дионисиат св. Нифон, Цариградски патриарх.

Посещението на патриарха протича в празнична атмосфера, като досега той е посетил манастирите Григориат, Дионисиат (където вчера беше отслужена св. литургия и трисагий в криптата на манастира, както и водосвет на гроба на св. Нифон), "Св. Павел" и Симонопетра. Днес вечерта в обителта Дионисиат е празничната вечерня по случай празника на св. Нифон.

Патриарх Вартоломей взе отношение също към дългогодишния спор със зилотския манастир Есфигмен - един от 20-е на Св. Гора, чието братство не е в общение с останалите обители, считайки ги за еретици. Патриархът заяви, че в манастира Есфигмен има „анархия и не-монашеско неподчинение“. Цариградският патриарх окачестви като „необяснимо“ забавянето на гръцката държава да наложи изпълнението на решението на църковните и светските власти и да осигури извеждането на монасите от обителта. На тяхно място манастирът трябва да обитава сформираното преди две години ново есфигменско братство, което засега живее извън манастира. Според устава на Св. Гора разколници не могат да обитават нито един от 20-е манастири. Ако желаят да останат на Атон, те могат да обитават само скитове или отделни килии.

Днес е била осъществена и непредвидена в програмата среща между патриарх Вартоломей и представителя на ООН за спора между Гърция и Македония за името на страната Матю Нимиц. Последният е бил на частно посещение в Света Гора, придружен от гръцкия посланник Адамантиос Василакис.

Romfea.gr и др.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/333kk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]