Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (60 Votes)

image560x340croppedГенералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш предложи в Украйна да бъде установено четиридневно пасхално примирие, което той нарече „пасхална хуманитарна пауза“. Той направи предложението си на 20 април на знаково място на територията на ООН – пред бронзовата статуя на револвер със завързано дуло. Г-н Гутериш изрази загрижеността си за това, че отбелязването на Възкресение Христово в Украйна и Русия съвпада с настъпването на путинските войски в Източна Украйна. Затова той предложи на воюващите страни да се установи „хуманитарна пауза“ от Велики четвъртък до Пасха и да се отворят хуманитарни коридори за извеждане на цивилните граждани от зоните на военни действия.

„Четиридневният Пасхален период трябва да стане обединяващ момент, когато ще можем да се сплотим заради спасението на човешките животи, продължаване на диалога и прекратяване на страданията в Украйна. Да спрем кръвопролитието! Запазете вяра в смисъла и посланието на Пасха!“ – призова той.

Украинската страна е дала съгласие за спиране на военните действия, но Русия е отказала да спре бойните действия в периода на Възкресение Христово. За това съобщава представителят на Украйна в ООН Сергей Кислица. Представителят на Русия в организацията е заявил, че примирието е „… опит да се даде на киевските националисти и радикали малко време, в което да могат да се прегрупират“. Според него това ще даде възможност на украинската страна „… да извърши нови нечовешки провокации и да пусне нови фалшиви новини за действията на руските войници“.

В руските медии предложението за примирие за празника Възкресение Христово се представя като възможност за подготовка на „нови провокации с многобройни жертви“ в Източна Украйна.

Руският патриарх Кирил досега не е коментирал официално отказа на руската страна да спре военните действия по време на празника Възкресение Христово при положение, че юрисдикцията на Московска патриаршия се простира и на територията на Украйна. Това означава, че ще остави своето украинско паство да посрещне Пасха под обстрел. Никъде в руската реторика по повод Пасхалното примирие не се среща и дума за смисъла на Христовото Възкресение, за милосърдието, любовта и благоволението между човеците.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8r849 

Разпространяване на статията: