Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Metr Philaret VahromeevНа 85-годишна възраст днес, вторник, 12 януари, почина почетният патриаршески екзарх на Беларус митрополит Филарет (Вахромеев).

На 15 декември той беше приет по спешност в болница в Минск, където се оказа, че е болен от коронавирус. Според сведения от беларуски църковни среди през цялото това време, близо месец, до кончината си митр. Филарет е бил в интензивно отделение и в реанимация.

Покойният архиерей (с мирски имена Кирил Вартоломеевич Вахромеев) произхожда от бивш дворянски род в гр. Ярославл. Роден е на 31 март 1935 г. в Москва.

Цялото му семейство са музиканти, той също е завършил музикална школа успоредно със средното си образование, а след това последователно завършва Московската духовна семинария и Московската духовна академия. По време на следването си е постриган в монашество с името Филарет в Троицко-Сергиевата лавра и е ръкоположен за йеродякон. След дипломирането си започва докторантура и същевременно преподава в духовните школи в лаврата. Ръкоположен за йеромонах, после последователно отличен с офикиите игумен и архимандрит, той продължава да работи в МДА и през 1964 г. вече е доцент.

Успоредно с това върви и клирическата му кариера. През 1965 г. вече е епископ, а през 1966 г. е назначен за ректор на МДА и получава традиционната ректорска титла Дмитровски епископ. В това си качество през следващите години той посети и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

От 1968 г. еп. Филарет по съвместителство е и заместник-председател на Отдела за външноцърковни връзки на РПЦ. През 1971 г. е повишен в сан архиепископ, а от 1973 до 1978 г. е Берлински архиепископ и патриаршески екзарх за Средна Европа. На този пост през 1975 г. е повишен в сан митрополит.

От 1978 г. става Мински и Беларуски митрополит, като същевременно е определен и за патриаршески екзарх за Западна Европа (до 1984 г.). От 1981 до 1989 г е председател на външния отдел на РПЦ и с това става постоянен член на синода.

През 1989 г. към титула му е прибавено и „патриаршески екзарх за цяла Беларус“, след като във връзка с изявените стремежи за политическа и църковна независимост на страната Беларуската православна църква е обявена от РПЦ за „административно самостоятелна“. Учредени са нови епархии и е формиран синод на епископите в Беларус, чийто председател става митр. Филарет. В годините на президента Ал. Лукашенко митр. Филарет се ползваше с уважението на властта и успя да увеличи значително броя на епархиите, както и на енориите. Беше удостоен с много държавни и обществени отличия, а църковните му награди са десетки.

Междувременно митр. Филарет продължаваше да чете лекции и да пише статии. Той беше години наред председател на Библейската комисия и после на Богословската комисия към Св. Синод на РПЦ. През 2009 г. митр. Филарет беше сред основните кандидати за Московски патриарх, но в последния момент се отказа в полза на митр. Кирил, който и беше избран.

Напредващо заболяване лиши изключително дейния митр. Филарет от възможността да продължи своята активна работа за благото на църквата и народа си. Накрая през 2013 г. Св. Синод на РПЦ го освободи от длъжност и му даде титлата „почетен екзарх на Беларус“. Така той дочака сетните си дни, които бяха ускорени от коварната болест.

Утре тялото на покойния архиерей ще бъде пренесено в катедралния храм „Свети Дух“ в Минск и ще остане там за поклонение от клира и народа на 13 и на 14 януари. В петък, 15 януари, след съборна св. Литургия ще се извършат опелото и погребението му в Жировицкия манастир „Успение Богородично“, където се помещават и богословските школи на Беларуската православна църква. В тях покойният беларуски първойерарх десетилетия наред преподаваше на бъдещите клирици на тази поместна църква.

В свое изявление ръководството на Беларуската православна църква призовава духовенството и народа да се молят за душата на упокоилия се митрополит Филарет.

Бог да го прости и упокои в Своите обятия!

* Из творчеството на покойния митр. Филарет: „Състояние и перспективи за развитие на съвременното православно богословие“ – в Живо Предание, тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6farx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]