Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

sapatriarqoГрузински богослови, възпитаници на Тбилиската духовна академия, публикуваха критично „Рождественско послание“ в навечерието на празника, отбелязван в Грузия на 7 януари. В него те правят анализ на състоянието на Грузинската църква и посочват редица болезнени въпроси с желанието да повдигнат дискусия по тях.

Според тях проблемите в Грузинската църква стават все по-сериозни поради системата на еднолично управление на патриарха, която игнорира и свежда до минимум ролята на Св. Синод и отговорностите на отделните митрополити. „Св. Синод е лишен от почти всички свои права“, се казва в текста.

Богословите правят този анализ, за да призоват Св. Синод към по-активни действия, като се създаде дискусионна среда, така че в разрешаването на проблемите да се включи цялата църковна общественост.

Първият проблем, който според тях предполага продължаване на компрометирания модел на управление на Грузинската патриаршия, е назначаването на местоблюстител и наследник на патриаршеския престол в лицето на митрополит Шио, приживе на патриарха. Според тях това нарушава устава на Грузинската църква, приет на църковния събор в Мцхета през 1995 г., според който местоблюстител се назначава единствено при смърт или оставка на патриарха, а неговата функция е единствено да организира и проведе каноничен избор на нов патриарх. Сегашната практика в Грузинската църква лишава архиереите от възможността да изберат предстоятел на своята църква.

Богословите се спират и на скандалния случай с „опита за отравянето на патриарха с цианид“ от преди няколко години, защото той „разкрива продължаващата тайна и безмилостна борба за власт в патриаршията“. А отношението на патриаршията към нейния бивш служител дякон Георги Мамалидзе, който е в затвора по обвинение в опит за убийство, се отличава „с нечувано безразличие“.

Богословите казват също, че повечето от митрополитите живеят в голям лукс и на практика са бизнесмени и милионери, което създава още по-голяма пропаст между църковното ръководство и енориите на фона на това, че огромна част от населението живее под прага на бедността. В същото време липсва изцяло визия за църковна благотворителност.

Грузинска църкваБогословите определят отношението на патриаршията към богословското образование като скандално. В резултат от интриги на различни чиновници от патриаршията са отстранени от Тбилиската духовна академия уважавани учени като Ивери Мелашвили и Наталия Иличова, които са подложени на истинско гонение.

В Тбилиската духовна академия сред младите студенти се насажда идеология, в която основно място заема врагът, като за такъв биват сочени различни хора и обществени прислойки. В дългосрочен план това създава сред младежите склонност към насилие и изкривява християнското послание.

Патриаршеската църква възприема себе си като частна корпорация със свои интереси, което личи от открития начин на заклеймяване и от невежеството на служителите, проявявано към квалифицирани богослови.

Като абсолютно недопустимо се определя покриването от патриаршията на скандалния случай на педофилия с грузински митрополит, на когото е осигурен имунитет и защита от наказателно преследване.

Повдигнат е въпросът за връзките между представители на висшия клир и патриаршески чиновници с членове на мафията. В писмото се пита: допустимо ли е приемането на дарения от престъпници и хора извън закона, и ако е позволено, то с какъв аргумент?

В заключение грузинските богослови отбелязват, че това са само част „от големите проблеми и духовни злини“, които Грузинската църква е наследила благодарение на съветските структури и църковен персонал, подбран от КГБ.

„Изключително сме натъжени, че Църквата в Грузия посреща славния празник на Христовото Рождество в сянката на тези нелечими болести. Ние призоваваме за духовно изцеление, за установяване на църковния ред и за морална чистота, така че да прославяме Господ с едно сърце и едни уста според божествената заповед и да насърчаваме духовното възрастване на нашия народ. Надяваме се да живеем в страна, която е достойна част от цивилизования свят, където Църквата ще изпълнява честно своята мисия пред Бога и народа“, пишат те.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6fax9 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]