Мобилно меню

4.52 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (25 Votes)

200Московска патриаршия изключи от своите диптиси и Кипърския архиепископ Хризостом. Това решение беше взето днес на заседание на Св. Синод на Руската църква, проведено дистанционно. В същото време Руската църква ще продължи да съслужи с отделни йерарси на Кипърската църква, които не споменават при богослужение Киевския митрополит Епифаний, предстоятел на автокефалната Православна църква на Украйна.

Това е четвъртият предстоятел на Православна църква, когото Руският патриарх не споменава при богослужение като знак за прекъснато евхаристийно общение. По време на литургия патр. Кирил не споменава Вселенския патриарх, Александрийския патриарх, Гръцкия архиепископ и вече Кипърския архиепископ. Причината е, че тези предстоятели започнаха да споменават при богослужение предстоятеля на автокефалната Православна църква в Украйна митр. Епифаний (Думенко).

Решението на руския синод е очаквано и съответства на възприетата досега руска църковна политика да се обявява прекъсване на евхаристийно общение не с цяла поместна църква, а само с нейния предстоятел. Утвърдената църковна практика, според която прекъсването на общението с предстоятеля означава прекъсване на общението с епископите в цялата поместна църква, би поставила РПЦ в изолация и би отслабило позициите ѝ. Решението да се подкрепят отделни митрополити от всяка поместна църква, демонстрирано чрез съслужение с тях, оставя възможност на руската църковна дипломация да влияе върху вътрешната църковна политика на съответната църква. Но тази тактика поражда каноничен хаос и създава предпоставки за разделения в поместните църкви. Досега обаче, въпреки различните мнения в епископата, поместните църкви не са допуснали украинският църковен въпрос да разруши единството им.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6hdca 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]