Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

110.Saint Sophia CR format1016x560croppedВърховният съд на Турция ще започне на 2 юли делото за признаване за недействителен подписа на Кемал Ататюрк от 1934 г. за превръщането на „Св. Софѝя“ в музей, съобщава Orthodox Times. Подписът на основателя на турската република се оспорва от Асоциацията за поддръжка на древните паметници и околната среда в Турция. Ако съдът прецени, че подписът на Ататюрк под този указ е фалшив, това ще даде възможност да стартира процес за превръщането на „Св. Софѝя“ в джамия, за което няколко пъти призова Реджеп Ердоган.

Проправителственият турски вестник „Хюриет“ писа в началото на юни, че инициативата изхожда лично от президента на страната. „И молитвата, и стихът за завоюването от Корана могат да се прочетат в храма „Св. Софѝя“. Нашата нация трябва да се реши на това. Храмът може да продължи да приема туристи и като джамия, както е сега със Синята джамия. Нужна е деликатност по този случай. Проучете въпроса за „Св. Софѝя“ и ще говорим по-късно за това“, цитира вестникът изказване на Ердоган от 3 юни на заседание на Централния комитет на неговата партия.

Според изданието той е отбелязал също, че „не е нужно да се бърза, отначало трябва да проучим този въпрос“. Ердоган предлага като компромис храмът „Св. Софѝя“ да се нарече официално джамия, а в същото време да се запази статутът му на музей, за да бъде посещаван от туристи.

През март миналата година Ердоган отново лансира тази идея, но тогава предлагаше „Св. Софѝя“ да стане джамия и да загуби статута си на музей, като „входът стане безплатен за туристите от всички изповедания“, но и тогава това остана без последствия. Популистката идея на турския президент среща съпротива по няколко направления. От финансова гледна точка лишаването на „Св. Софѝя“ от статута ѝ на музей ще донесе сериозни загуби, тъй като това е един от най-посещаваните културни паметници в света, като дневно в него влизат над десет хиляди души. Приходите само от входния билет надхвърлят петдесет милиона долара. Поради тази причина в новия план на Ердоган статутът на музей на „Св. Софѝя“ остава непроменен. Това обаче поражда съпротива от религиозно естество сред консервативните привърженици на тази идея, за които е неприемливо влизането в действаща джамия да е платено и тя да е свободно достъпна за туристи от всички изповедания. Идеята досега срещаше и силна политическа съпротива не само от страна на Гърция, но и на международната общност и преди всичко на САЩ. Последната литургия в „Св. Софѝя“ е отслужена на 29 май 1453 г. След това „Св. Софѝя“ е превърната в джамия, а през 1935 г., по решение на Кемал Ататюрк, става музей.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6w8qu 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата