Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

97По решение на Св. Синод на БПЦ Русенският митр. Наум оглави празничното богослужение в желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул. Св. Литургия за храмовия празник на българската църква (първия празник след обновяването на храма и „откриването“ му на 7 януари т. г.) се извършва с благословението на двама патриарси – Българския Неофит и Константинополския Вартоломей. По традиция празничното богослужение се оглавява от архиерей, изпратен от родината, и на него се събират не само българи от Истанбул, но и от околностите, както и богомолци от България. Поклонническият център на Софийска митрополия беше изпратил един автобус поклонници, ръководени от доц. Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Заедно с българския митрополит служиха архим. Харалампий (Ничев), бивш български клирик, сега преминал към Вселенска патриаршия, ставрофор. ик. Ангел Велков, българският свещеник в Истанбул, ик. Стефан Стайков, председател на храм „Св. Кирил и Методий“ в кв. „Бъкстон“, София, софийският патриаршески протодякон Иван Петков, родом от града край Босфора, и йерод. Яков, украинец, клирик на Вселенска патриаршия. Като представител на патр. Вартоломей по време на богослужението на архиерейския трон в молитва присъстваше Калиополският и Мадитски митр. Стефан. На отсрещния трон на официалните светски лица беше застанал генералният консул на Р. България в Истанбул Ангел Ангелов.

99Песнопенията на утринната бяха изпълнени от църковни певци, дошли за празника от България и ръководени от д-р Любомир Игнатов, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет и в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, а по време на Литургията пя малък смесен състав от хора на българските църкви в Истанбул под ръководството на Киряк Лязев.

В края на св. Литургия митр. Наум се обърна със слово към присъстващите, като припомни подвига на първия християнски мъченик – св. Стефан. В словото си владиката каза още: „И ето, че днес, две хилядолетия след прославата на този, който положи в Църквата началото на мъченичеството за Спасителя  Христос и който пръв от всички беше увенчан с венеца на светостта, ние отново сме заедно в храма, носещ по Божи промисъл неговото свято име, който храм е и непосредствен приемник на някогашната дървена църква „Св. Стефан“: на първия български храм във величествения Константинов град, превърнал се и в своеобразен духовен център на възраждащата се за своя нов живот наша Българска православна църква.

98Днес историческата ни памет ни връща далеч във времето – когато с много ревност, родолюбие и постоянство българската общност в този град успява да увенчае с успех дългия и мъчителен процес на възраждането на православния български дух и окончателно да извоюва църковната ни свобода и независимост“.

Българският архиерей поздрави богомолците от името на Св. Синод на Българската православна църква и на Българския патр. Неофит. „Щастливи сме да Ви предадем и отеческото благословение на Константинополския и Вселенски патриарх Вартоломей, с чието разрешение имахме духовната радост да съпреживеем този светъл празник, желаейки ви здраве, благоденствие и успех в добрите начинания“, каза митр. Наум на всички събрали се в българския храм „Св. Стефан“ на брега на Босфора.

Снимки: Стефка Борисова

96


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u8rc6 

Разпространяване на статията: