Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

argirokastrou 1Митрополитът на Аргирокастро Димитрий (Северен Епир, Албания) освети поредния нов храм в малко населено място в своята планинска епархия. Той сподели обаче, че новите църкви пустеят, тъй като няма клирици, които да служат в тях и да формират енория.

Митрополитът разказа, че този недостиг на православни клирици е не само в неговата епархия, но и в цяла Албания. Една от първите цели на Албанския архиеп. Анастасий (Янулатос), чието дело в страната е много разнообразно, беше да намери и ръкоположи клирици. Въпреки трудностите той успя да подготви и ръкоположи около 200 свещеника в почти цяла Албания, където 30% от населението е православно. От 1992 г. в Драч действа и Православна богословска академия, с четиригодишен курс на обучение, а от 1998 г. в Аргирокастро е открита и семинария „Честният Кръст“. И въпреки това, заяви митрополитът, "в нашата митрополия има няколкостотин енории и само 23 клирици... Хубаво нещо са новите богослужебни сгради, но кой ще им даде живот, кой ще напълни тези важни сгради, ако общността от вярващите няма свой пастир, свой свещеник?“ Затова той призова местните: „Сега е време да намерите подходящ между вас, който да бъде ръкоположен за свещеник“.

Това обаче е трудно, тъй като малките населени места се обезлюдяват и особено районите с гръцкоезично население (те емигрират трайно предимно в съседна Гърция). В същото време властите създават допълнителни трудности пред мисията на Православната църква, напр. не се допускат реставрации на историческите църкви в региона, които се разграбват, а като пример се посочва църквата в Ламбово, от която през 1989 г. е откраднат златен кръст, дар от имп. Юстиниан.

По информация на Ромфеа


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u6frf 

Разпространяване на статията: