Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (300 Votes)

67x400Днес в храма „Св. Софѝя Киевска“ в украинската столица се състоя обединителният събор, под председателството на митрополита на Франция Емануил от Вселенска патриаршия. От двете му страни на президиума присъстваха президентът на Украйна Петро Порошенко и предстоятелят на т. нар. Украинска патриаршия Филарет (Денисенко). Той присъстваше на събора без инсигниите на патриарх, само с черна скуфия, т. е. без характерната бяла шапка, тъй като за Вселенска патриаршия той има ранг на митрополит без катедра. На президиума бяха и двамата екзарси на Вселенска патриаршия в Киев архиеп. Даниил и еп. Иларион, както и предстоятелят на досегашната Украинска автокефална църква Макарий. От Украинската православна църква (Московска патриаршия) сред председателстващите беше Виницки митр. Симеон, който беше заявил предварително своето участие в събора. Присъстваше и още един йерарх на Вселенска патриаршия – Адриануполски митр. Амфилохий, патриаршески екзарх в Гърция.

В началото на събора президентът Петро Порошенко се обърна към делегатите – епископи, свещеници и миряни, с думите: „Обръщам се непосредствено към вас – участниците в събора, църковни архиереи. Върху вас лежи колосална отговорност. Държавата направи всичко, което можеше за създаването на независима от Москва църква. Сега от вас и само от вас зависи бъдещето на Украйна, бъдещето на нашата нация, нашата свобода, нашата държавна и духовна независимост от Русия“.

1544888686 9194

На първи тур на избора за предстоятел бяха излъчени трима архиереи – Переяслав-Хмелницки митр. Епифаний (Думенко) от ръководената досега от Филарет (Денисенко) Киевска патриаршия, Виницки митр. Симеон (УПЦ-МП) и Волински митр. Михаил. Митр. Епифаний (Думенко) е на 39 години, бил е ректор на Киевската православна духовна академия. На втория тур на избора право на глас са имали само епископите – митр. Епифаний е получил 37 гласа, а митр. Симеон – 29 гласа. 

Митр. Филарет (Денисенко) получи титлата „почетен патриарх на обединената Църква в Украйна“, която ще носи пожизнено, т. е. такава титла няма да носи никой друг след него и няма да има официален статут в автокефалната Църква в Украйна. Според устава тя ще се нарича не „Украинска църква“, а Православна църква в Украйна, както е гръцката традиция.

Новоизбраният предстоятел ще носи титлата Киевски митрополит. Той направи обръщение към събралите се близо 10 хиляди вярващи пред храма „Св. Софѝя“, като заяви, че вратите на новата църква са отворени за всички архиереи, клирици и вярващи в страната. Очаква се Вселенският патриарх да връчи Томос за автокефалия на новоизбрания Киевски митрополит Епифаний в началото на януари.

От УПЦ-МП заявиха, че тези техни ариереи, които са взели участие в събора, вече нямат отношения към УПЦ-МП. Все още няма официална информация за състава на събора, своето участие официално обявиха само Виницки митр. Симеон и Переяслав-Хмелницки и Вишневски митр. Александър (Драбинко).

Официално комюнике от събора все още не е разпространено.

 na sobore 650x410

enotikisinodos3

epirhanios oukranias3


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u6fky 

Разпространяване на статията: