Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

Zasidannya Sinodu 19 1 1024x684 587x392На 7 декември в Киево-Печорската лавра се проведе заседание на Св. Синод на Украинската православна църква (Московска патриаршия), на което участващите архиереи под председателството на Киевския митр. Онуфрий за пореден път забраниха на своите епископи и свещеници да вземат участие в обединителния събор, който ще се проведе най-вероятно на 15 декември в храма „Св. Софѝя Киевска“. В становището на синода обединителният събор е наречен „незаконно събрание“ поради участието на разколници в него, а на евентуалните участници се напомня архиерейската клетва, която са дали при ръкоположението си за послушание на каноничното си ръководство, която трябва да бъде спазвана „дори под заплахата от смърт“. Освен това се отбелязва, че украинският синод не е упълномощовал никой митрополит да присъства на обединителния събор в „Св. Софѝя Киевска“ като свой наблюдател.

Тези дни източници, близки до Вселенската патриаршия, дадоха гласност на писмото-покана на патр. Вартоломей до Киевския митр. Онуфрий от октомври т. г., в което той го кани да вземе участие в обединителния събор и да издигне своята кандидатура за предстоятел на обединената Украинска църква. Огласяването на писмото два месеца по-късно се дължи вероятно на наближаващата дата на обединителния събор, като Вселенска патриаршия държи да бъде известно, че е потърсила диалог с каноничната Украинска църква и е поканила предстоятеля ѝ да участва и дори да възглави автокефалната Украинска църква. Украински медии съобщават, че митр. Онуфрий не е отговорил на писмото на патр. Вартоломей, но му го е върнал – тази информация обаче не е потвърдена официално.

Лични покани за участие в събора в „Св. Софѝя Киевска“ патр. Вартоломей е изпратил до всички митрополити на УПЦ (МП), за да присъстват заедно с двама представители от епархията си (по един клирик и монах или мирянин), за да излъчат тримата кандидати за предстоятел на автокефалната Украинска църква. Патриархът изразява надежда, че поканата ще бъде приета, за да „се изцелят кръвотечивите рани на разкола“ в страната. В писмото се съобщава също, че съборът ще бъде председателстван от митрополита на Франция Емануил, а на него ще присъства и президентът Петро Порошенко.

В края на ноември Св. Синод на Вселенската патриаршия проведе свое заседание, на което се очакваше да бъде обявена официалната дата на обединителния събор, но това не беше направено. Архиереите на Патриаршията съобщиха само, че са одобрили вариант на устава на новата автокефална църква. Това даде повод на някои руски медии да разпространят като новина, че новата Църква в Украйна няма да бъде автокефална, а автономна, т. е. подчинена на Вселенската патриаршия. От патриаршията съобщиха, че уставът ще бъде предложен за гласуване от участниците в събора, а няма да им бъде налаган. Той не е изработен във Фенер, а от украински епископи, които обаче вече няколко месеца не успяха да постигнат съгласие за неговото съдържание. Поради тази причина съгласуването на проекто-устава беше извършено от Константинополската патриаршия. Той предвижда издаване на Томос за автокефалия, но предстоятелят на новата автокефална църква все още няма да има патриаршеско достойнство, а ще бъде Киевски митрополит по подобие на автокефалните църкви на Гърция, Албания, Кипър, Полша и др.

Изострянето на отношенията между поместните православни църкви по повод украинския църковен спор е пряка последица от бойкотирането на събора на Православната църква на Крит през 2016 г., когато четири църкви, в това число и БПЦ, се отказаха от участие дни преди началото на събора, което нанесе тежък удар върху доверието в православния свят и разруши съборния дух в Църквата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u64h3 

Разпространяване на статията: