Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

HbdgImVtfZeYR4NMnwvkКрайнолеви екстремисти окупираха на 6 декември Богословския факултет на Аристотелевия университет в Солун и нанесоха огромни щети на учебното заведение. Окупацията продължи два дена, през които анархистите не допускаха студенти и преподаватели в сградата. Те разрушиха аудитории във факултета, канцелариите, има много осквернени икони, а в залите са палени химикали и отровни вещества. Разбити са кабинетите на повечето от преподавателите, компютрите им са откраднати, изпочупени са прозорците, а в подземния етаж са открити самоделни бомби-молотов. Цялата сграда е надраскана с анархистки лозунги срещу държавната власт.

Председателят на департамента по богословие (богословските факултети в Атина и Солун през последните десетилетия са разделени по на два отдела – теоретичен и практически, бел. ред.) проф. Панайот Скалцис заяви, че подобно нещо не се е случвало в историята на учебното заведение. „И преди е имало окупации, но такива разрушения не са се случвали никога. Надраскали са лозунги върху стенописите и са нарисували Христос като Бин Ладен“, разказва той. „Върху стенописите е написано „Светът не се спасява само с молитви“. Аз бих допълнил: „Светът не се спасява и с омраза“. Задавам си въпроса: защо има толкова омраза в тези деца? Не ме притесняват толкова грабежите, колкото омразата и липсата на култура!“, отбелязва той.

zimies epeisodОт ръководството на университета съобщиха, че Богословският факултет ще остане затворен до частичното възстановяване на щетите. Нанесените щети се оценяват на около 100 хиляди евро. Преподавателите настояват да се предприемат законодателни промени, които да защитят университетите в страната от подобни вандалски прояви.

Така наречените „окупации“ на учебни заведения и други обществени сгради са вече традиционна форма на протест на анархистки настроени леви групи, които имат немалко привърженици сред гръцките младежи. Тези форми на протест стават възможни поради специалното право, с което се ползват висшите учебни заведения в Гърция и което не допуска органите на реда да влизат в тях.

Повод за окупацията на Солунския богословски факултет е 10-ата годишнина от убийството на 15-годишния младеж Александрос Григоропулос, който беше убит от полицай в Атина през 2008 г. Убийството предизвика още тогава вълна от протести в цялата страна, а улицата в атинския квартал беше преименувана на името на младежа.

zimies epeisodia

Ζημίες στη Θεολογική σχολή Θεσσαλονίκης 696x392

На две от снимките се виждат проф. Скалцис пред икона, надраскана с анархистки символи, и проф. прот. Василий Георгопулос пред разрухата в своя кабинет.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u64uc 

Разпространяване на статията: