Мобилно меню

4.9471365638767 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (227 Votes)

Maila Makinen M MariaНа 28 април в Ялта, в голямата зала на градската администрация, е била проведена кръгла маса „Майка Мария. Светицата от наши дни”, посветена на паметта на монахиня Мария (Скобцова).

В съобщението по този повод на интернет-страницата на Дворянското събрание на Крим (тук), препечатано и от сайта Преображенское братство (тук), се казва:

Майка Мария е известна по цял свят като духовен и обществен деец, руска поетеса, мемоарист, публицист, участник във френската Съпротива, жертва на фашизма. Името ѝ е увековечено в Санкт Петербург и Рига. В 1985 г. с указ на Президиума на Върховния съвет на СССР тя е наградена с орден „Отечествена война”, втора степен (посмъртно). В Париж на нейното име е кръстена улица. В Израел ѝ е присвоено званието „праведник на мира”. През 2004 г. тя е канонизирана от Константинополската патриаршия като преподобномъченица. За съдбата и подвига на майка Мария са заснети художествени и документални филми, написани са книги и множество други публикации.

През 1905-1906 г. майка Мария учи в Ялтенската женска гимназия (понастоящем Ялтенска гимназия „А. П. Чехов”).

До организаторите и участниците в кръглата маса постъпиха приветствени писма от постоянния представител на Република Крим при президента на Руската федерация Георгий Л. Мурадов, от председателя на Държавния комитет по опазване на културното наследство на Република Крим Сергей А. Ефимов и от Археологическия музей на гр. Анапа.

Работата на кръглата маса започна с видеообръщение на Ксения И. Кривошеина (Париж) – автор на интернет-страницата, посветена на майка Мария (Скобцова). С доклади на кръглата маса участваха:

Андрей К. Ушаков, ръководител на Дворянското събрание на Крим и директор на Фонда за културно-просветни програми „Културно наследство на Крим” (Симферопол): „Майка Мария. Светицата от наши дни”.

Олег В. Шчербаков, ръководител на Руското дворянско събрание и на Московското дворянско събрание (Москва): „П. Л. Войков: дипломат, революционер, терорист, цареубиец”.

Татяна Л. Миронова, доктор на филологическите науки, водещ научен сътрудник на Руската държавна библиотека (Москва): „Червеният терор. Към стогодишнината от разстрела на царското семейство”.

Надежда В. Дмитриева, директор на департамент „Култура” при Московското дворянско събрание, изкуствовед, член на Съюза на руските писатели (Москва): „Хората и епохата. Ярцеви и Средини – жители на ул. „Гимназическая” в Ялта”.

На обучаващите се в гимназията, където е учила бъдещата монахиня, А. К. Ушаков поднесе нейна фотография.

Като равносметка от работата на кръглата маса беше приета следната резолюция:

Резолюция

на кръглата маса „Майка Мария – светицата от наши дни”
Гр. Ялта, Република Крим, 28 април 2018 г.

Организатор – Дворянско събрание на Крим

При подкрепата на Руското дворянско събрание, Ялтенската гимназия („А. П. Чехов”), администрацията и градския съвет на гр. Ялта

Участници в кръглата маса: представители на администрацията и депутати от градския съвет на гр. Ялта, Руска православна църква, обществени организации, преподаватели и учащи се в ялтенските школи и гимназии, жители на ул. „Войкова” (бивша „Гимназическая”), членове на Руското дворянско събрание, на Московското дворянско събрание и на Дворянското събрание на Крим, жители и гости на града.

Като обсъдиха изслушаните доклади и съобщения, участниците в кръглата маса отбелязват, че един от сериозните проблеми в нашето общество – това са незнанието и изопачаването на историческите събития. Творчеството, действията и подвигът на майка Мария са незаслужено забравени в нейната Родина, макар да са широко известни в Европа и по целия свят, и в редица страни да съществуват общества, свързани с нейното име. Особено важно е да се прослави и увековечи името на майка Мария именно в руския Крим, в гр. Ялта, където тя е учила. Това ще помогне за привличане на вниманието на всички социални слоеве от населението към историята на нашето Отечество и да се покаже на световната общност, че руснаците се отнасят с голямо уважение към своите истински герои. 

Като осъзнават значимостта на запазването на историческото и културното наследство на Република Крим в комплексното запазване на историческото и културното наследство на народите от Руската федерация, разбирайки важността и отговорните задачи, стоящи пред цялата общност от специалисти, работещи в сферата на запазването и възраждането на историческото и културното наследство, и изхождайки от гражданска и професионална позиция, участниците в кръглата маса, решиха:

1. По всякакъв начин да способстват за организирането на професионалното сътрудничество между учените и специалистите от Република Крим и гр. Севастопол с останалите региони на Руската федерация и с чуждестранни организации в сферата на запазването на историческото и културното наследство и други близки сфери.

2. Да признаят за целесъобразно и актуално връщането на историческото име на ул. „Гимназическая” (сега „Войкова”) в гр. Ялта, където се намира Ялтенската гимназия „А. П. Чехов”.

3. Да увековечат паметта на майка Мария чрез монтирането на мемориална плоча на зданието на Ялтенската гимназия „А. П. Чехов”, където е учила майка Мария (Лиза Пиленко).

4. Да препоръчат провеждането на ежегодни международни конференции в гр. Ялта, свързани с името на майка Мария, да създадат обществена организация за тази цел, да влязат във взаимодействие с действащите аналогични руски и чуждестранни организации и Руската православна църква, и да предложат на Министерския съвет и на Държавния съвет на Република Крим да окажат необходимата подкрепа за тези мероприятия.

5. Да поддържат предложението на Дворянското събрание на Крим за излъчването на работна група по създаване на обществена организация и провеждането на ежегодни международни конференции, свързани с името на майка Мария.

6. Да препоръчат на Организационния комитет на кръглата маса да се публикуват материалите от нея за широко запознаване с тях (в електронен вид на страниците на организаторите и чрез средствата за масова информация).

Превод: Борис Маринов

* Източникhttp://crimeanobility.org/


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ux8r9 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.