Мобилно меню

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

29983111 1306541532781426 391074772838145440 oТази година тържеството от светлото Христово Възкресение се преумножи за православните българи във Великото херцогство Люксембург. В края на Светлата седмица енориашите на Българската православна църковна община „Св. Йоан Рилски“ имаха духовната радост да посрещнат и приветстват своя епархийски архиерей Западно- и Средноевропейски митр. Антоний. В съслужение със свещ. Станко Дидов (от софийския храм „Св. Седмочисленици“ и председател на църковното настоятелство в Люксембург) и свещ. Милчо Маринов (от енорията „Св. цар Борис Покръстител“ във Франкфурт на Майн) на Светла събота митрополит Антоний оглави светата Литургия. В ранните зори на 14 април църковните настоятели грижливо подготвиха за православното богослужение храма към духовния център „Папа Йоан XXIII“ на римокатолическа църква (ул. „Jules Wilhelm“ № 52), който напоследък приютява най-често православните ни сънародници в Люксембург.

За светата Литургия бяха дошли не само българи и други православни християни от Люксембург и от съседните държави, но също така пристигнаха и сънародници от БПЦО „Св. Теодосий Търновски“ в Кьолн-Бон, Германия.

Преди началото на Литургията митрополитът пострига за четци-певци (обикновено, макар и неточно, наричани иподякони, бел. ред.) още две момчета от енорията – и двамата с името Константин, на 7 и на 8 години. Заедно с тях взеха участие свещоносците на общината – момчетата Андрей, Мартин и Румен, подкрепяни от по-старшите „иподякони“ Крум и Живко от гр. Кьолн.

В този ден всички бяхме съпричастни към скръбта на Родината по повод на трагичната катастрофа на Светли петък край Вакарел. По този повод митрополитът отправи специални молитвени прошения за упокоението на душите на трагично загиналите сънародници. В уверение, че смъртта е окончателно победена с Възкресението, след причастния певците на клира многократно изпяха „Христос воскресе“ на църковнославянски, гръцки, френски и английски език.

29983038 1306540219448224 1648426971406755776 o

След старателна подготовка и изповед към тайнството св. Причастие в последния ден на Светлата седмица пристъпиха множество деца и възрастни. Духовното тържество продължи с извършването от архиерея по древен чин в рамките на светата Литургия и на тайнството св. Кръщение. В православната вяра се облече малката Моника, а радостта на нейната кръстница и родителите ѝ споделиха всички присъстващи, цялото църковно събрание. След като митрополитът причасти за първи път новопокръстената Моника, светата Литургия беше довършена и беше даден отпуст с многократни възгласи „Христос воскресе! Воистину воскресе!“.

В проповедта си митр. Антоний изрази своята радост от възможността да отслужи за първи път в Люксембург света Пасхална литургия, както и от изпълнения с православни българи храм – красноречиво доказателство за плодовете от полаганите от църковното настоятелство и от свещ. Станко Дидов усилия за укрепване на една от най-младите църковни общини в епархията. Архиереят увери присъстващите, че църквата се моли за всички нейни чеда извън пределите на Родината (вече и за новопокръстената Моника), че никой не е забравен и че всички могат да разчитат на неговата подкрепа за всяко богоугодно дело, поради което, въпреки трудностите, полаганите усилия да не отслабват, а призваните да дерзаят. Защото те са под омофора на всебългарския светец – преподобния св. Йоан Рилски Чудотворец.

От името на църковното настоятелство свещ. Станко Дидов на свой ред сърдечно благодари на архиерея, че се отзовава на всяка покана да посети църковната община във Великото херцогство и да я наставлява с пастирски напътствия. След това беше изпятото многолетствие за Светейшия Български патриарх, за Светия български синод, за целия клир на богоспасаемата Западно- и Средноевропейска епархия и за всички присъстваши и за новопокръстената Божия рабиня.

29983371 1306542696114643 5881636435905020676 oМитрополитът поздрави лично всеки присъстващ с празника и раздаде за благословение иконки на Възкресението. Бяха раздадени и подготвените от настоятелите боядисани яйца – за радост на малки и големи. Тържеството завърши с дълги разговори и братска трапеза, по време на която епархийският архиерей има възможност да се запознае и разговаря с отец Жан Ерет, викарий на архиепископа на Люксембург и приятел на българската църковна община. Всички емоции на неповторимия ден бяха заснети от екип на телевизия InLife, като скоро ще бъде подготвен и поредният „люксембургски“ епизод за продуцираната от епархията поредица „Безгранична вяра“.

Следващото богослужение в Люксембург е на 5 май.

Христос воскресе!

Снимки: In LIFE


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxw66 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.