Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
1_40.jpgМинистерството на външните работи на Русия работи върху въпроса за участието на Русия във възстановяването на храмовете в Косово в рамките на проекта на ЮНЕСКО. След приключване на подготовката, проектът трябва да бъде разгледан от правителството на Руската федерация. Ако бъде одобрен, в Косово ще бъдат изпратени представители на съответните министерства и те ще определят паметниците, които руската страна ще може да възстановява. По думите на Григорий Орджоникидзе, отговорен секретар на комисията за ЮНЕСКО, едва след като се определят паметниците за възстановяване, ще може да бъде посочена и точната бюджетна сума. Предполага се, че ще бъдат отпуснати около 2 млн. долара. Г. Орджоникидзе е съобщил също така, че някои страни като САЩ и Гърция вече са отпуснали средства по проекта на ЮНЕСКО.
Зам. председателят на Отдела за международни връзки към Московската патриаршия прот. Всеволод Чаплин е заявил по този повод, че "да се помогне на страдащите християни в Косово е въпрос на чест”.

Той припомни с каква ярост радикализираните албанци в Косово са чупели кръстове, стреляли по икони, палили и взривявали храмове, за да унищожат паметта за сръбското духовно наследство.

По думите му, Русия винаги е помагала за строителството и поддръжката на православни храмове в чужбина – по Светите земи, в Западна Европа, на Балканите, в Америка, за което са й благодарни и до ден днешен.
Интерфакс


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33kx8 

Разпространяване на статията: