Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
rus_medal.jpgИзложба „Реликви от бойното поле на Плевен” е открита в храм "Св. мчца Татяна" на Московския държавен университет. В изказванията на патриарх Алексий ІІ, ректора на университета Виктор Садовничий и посланика на България в Русия Пламен Грозданов прозвуча увереността, че изложбата ще допринесе за руско-българската дружба.

„Надявам се, че любезно предоставените експонати за изложбата от Военно-историческия музей в България ще станат още едно убедително свидетелство на традиционната дружба и взаимопомощ между нашите страни и народи”, се казва в приветственото слово на патриарх Алексий ІІ при откриването на изложбата, прочетено от неговия викарий, Броницкия епископ Амвросий. В словото още се казва, че готовността за саможертва в защитата на отечеството и братските народи е била винаги характерна черта на руските воини. С годините те са потвърдили с живота и подвига си верността към евангелските слова на Христос, че няма по-голяма любов от тази, да положиш душата си за своя ближен.

Голяма част от експонатите в изложбата представляват нагръдни кръстове и икони с изображението на Пресвета Богородица и св. Николай Чудотворец, които са били носени от войниците по време на битките.

Преди откриването на изложбата епископ Амвросий е отслужил панихида в храма за всички воини, загинали за освобождението на България. Изложбата ще продължи до 5 юни.

РИА
Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33kxu 

Разпространяване на статията: