Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
Румънски православни свещеници създадоха първия  синдикат на духовници. Инициативата веднага беше окачествена от патриарха като неканоническа и незаконна, съобщи агенция Франс прес. Синдикатът, основан в Крайова, в Южна Румъния, и наречен "Добрият свещенослужител", обяви, че ще се бори за прозрачност и откритост и за зачитане на правата на клира в Олтенската митрополия (с център Крайова).

Свещеници от три области в Североизточна Румъния (бившия диоцез на патриарх Даниил като Яшки митрополит - б. р.) обявиха от своя страна намерението си да създадат подобен синдикат и депозираха искане за това в съда в Яш.

Тези стъпки предизвикаха гнева на патриарха, който заяви в специална декларация, че "свещеникът не е светска длъжност в компания и той не може да стачкува, отказвайки да кръщава деца, да бракосъчетава двойки или да свещенодейства, защото мисли, че заплатата му е много ниска". Патриархът напомни, че заплатите на свещениците не могат да бъдат обект на преговори, защото са фиксирани от държавата и клирът същевременно получава и средства, дарени от вярващите. В Румъния православните са  около 18 милиона, тоест около 88 на сто от населението.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33kxx 

Разпространяване на статията: