Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
1_70.jpgОфициалната българска делегация, която ще бъде приета на аудиенция от папа Бенедикт XVI по случай 24 май, поднесе цветя пред паметната плоча на създателите на българската азбука, който се намира в базиликата „Санта Мария Маджоре”. По-рано Доростолския митрополит Иларион извърши молебен на гроба свети Кирил в базиликата „Сан Клементе”.

Надявам се, че дни като днешния правят горди всички европейци, които са станали по-свободни след делото на братята Кирил и Методий, заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин.

В 13.30 часа ще започне аудиенцията на министър Калфин и ръководената от него официална делегация при папа Бенедикт XVI. Участници в подготовката на аудиенцията по повод 24 май разказаха пред Дарик, че главата на Римокатолическата църква ще направи изключение като ще приеме делегацията ни в събота. Обичайният ден за подобен прием във Ватикана е неделният. Не е изключено министър Ивайло Калфин да постави пред папа Бенедикт XVI въпросът за връщането на частица от мощите на Св. Кирил в България. За първи път това искане бе отправено през 2005 година от президента Георги Първанов. Очаква се също в краткото си приветствено слово към българската делегация папата да подчертае своя интерес към развитието на Балканите.

Ивайло Калфин ще подари на Бенедикт XVI сребърен обков на рилското Свето евангелие, а българската православна църква – дървен иконостас. След края на аудиенцията българският вицепремиер ще разговаря със секретаря на Светия престол монсеньор Доминик Мамберти и ще се поклони на гроба на папа Йоан Павел Втори.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33kxk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]