Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_23.gifМонасите от Зографския манастир в Атон търсят място за музей в светата обител. "Братството прояви интерес към идеята за музей и музейна експозиция в манастира, тоест монасите се отварят към идеята за културния туризъм", каза заместник-министърът на културата Иван Токаджиев. Той се завърна от Атон, където разговаря с монасите в Зографския манастир за хода на консервацията и реставрацията в обителта. Всичко това става под юрисдикцията на монасите от Атон и на гръцките власти. Активната реставрационна дейност е съгласувана със специализираните институции и е съобразена с принципите на монашеската република и със законодателството на гръцката държава.

Работи се при постоянни консултации с техни експерти и под контрола на институциите, подчерта заместник-министърът. По думите му част от обителта вече е възстановила първоначалния си вид, когато е била наричана Белият манастир - почистена е фасадата на северното крило, което се ремонтира изцяло.

Южното крило, в което е имало пожар, е укрепено и няма опасност да се срути. В целия комплекс се препокриват покривите, куполите се облицоват с оловна ламарина. Тепърва предстои работата по източното крило, наричано Банското, тъй като е изградено с дарения от заможни жители на българския град.

"Досега Министерството на културата съгласувано с местните власти е организирало заснемането на крилото, така че дори нещо да се разруши, може да бъде възстановено - заснети са всички детайли", обясни заместник-министър Токаджиев. Подготвени са също проекти за реставрацията и са внесени за одобрение от гръцките институции. Предстоят проучвания, уточняване на технологията за работа и т. н.

В Банското крило освен многобройните килии се намират камбанарията и много ценни стенописи. През изминалата година инициативният комитет за реставрацията му е събрал около два милиона лева, които са предоставени за ремонтните дейности в Зографския манастир (както Двери.бг вече писа, тези пари са отпуснати от държавния бюджет и са преведени на Зографския манастир чрез Дирекция "Вероизповедания" на нашия МС - б. р.). "За една година е направено много, промяната е видима", разказва Иван Токаджиев, който е посетил светата обител миналата година за храмовия празник - деня на свети Георги.

Духовният живот е активен - постоянно се извършват църковни служби, за които идват и много чужденци. Облагородено е също околното пространство, градините на манастира, отбелязва заместник-министърът. Според него впечатляващата промяна се дължи на увеличената монашеска общност и присъствието на млади хора - сега в Зографския манастир са около 30 души монаси и послушници.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p8k 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]