Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_14.jpgБроят на католиците на Балканския полуостров намалява, отбелязаха участниците в осмата годишна среща на председателите на Епископските конференции от Югоизточна Европа. Срещата започна вчера и продължава до 2 март в Католическата екзархия в София под наслов "Подготовка на годениците и духовното придружаване на съпрузите". По думите на Станислав Хочевар, председател на епископската конференция "Св. Кирил и Методий", която обхваща Сърбия, Македония и Черна Гора, броят на католиците в неговата екзархия не надвишава 6 процента от населението.

Това се дължи в голяма степен на икономически фактори, които карат хората да напуснат родината си, както и на явлението асимилация заради смесените бракове, поясни Хочевар. По думите му 60 процента от младите хора в Сърбия желаят да емигрират, което се отразява и на броя на католиците в страната.

Кардинал Винко Пулич, председател на епископската конференция в Босна и Херцеговина, каза, че преди войната католиците в страната му са били близо 18 на сто от общото население. Днес католиците са не повече от 13 процента - много от тях са починали, други са бежанци в следствие на войната, добави Пулич, цитиран от БТА.

Темата за семейството и брака е много наболяла и тревожи всички европейски държави и епископи, коментира генералният секретар на Съвета на европейските епископски конференции монсеньор Алдо Джордано. Семейството в Европа е болно, с много рани и дори понякога хората не разбират неговото значение, допълни той.

По-рано днес председателите на Епископските конференции от Югоизточна Европа бяха приети от президента Георги Първанов. По думите на кардинал Винко Пулич срещата е била много полезна, защото Католическата църква може да е от голяма полза на България.

Срещата в София ще завърши в неделя с приемането на заключителен документ, съобщиха от Католическата екзархия в България.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kccc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]