Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (12 Votes)
1_19.jpgКъм протеста и кампанията за запазване на статута на Косово и Метохия като част от Сърбия, подета от актьорите Джордж Клуни и Шарън Стоун, продължават да се присъединяват още филмови звезди. Frankfurt Daily News съобщи, че това са направили също Ричард Гиър и сър Шон Конъри. В съобщението се казва: „В случай, че сръбските политици и Русия не успеят да запазят целостта на Косово, цветът на Холивуд може и да успее. Едни от най-известните звезди на Холивуд още от началото на месец февруари ще застанат в защита на южната сръбска провинция...”

Заради президентските избори в Сърбия в момента дипломатическата активност във връзка с Косово е прекратена, включително и желанието на много западни страни да подкрепят една формална независимост на областта. Но се очаква веднага след изборите, още в началото на февруари натискът срещу сърбите да бъде подновен.
 
1_22.jpgТози път обаче звездите са решили да започнат протест в Холивуд срещу отделянето на Косово от Сърбия и за целта ще привлекат съмишленици от цял свят. Във връзка с протеста Джордж Клуни заяви: „Аз не мога да чуя сръбската позиция, въпреки че редовно следя световните събития. Сръбското лоби в САЩ е много слабо и това, което хората могат да чуят или прочетат, идва единствено от албанското лоби и лобисти.” Същевременно той заяви, че неговата близка приятелка и съмишленичка актрисата Шарън Стоун вече е говорила и продължава да говори с много влиятелни хора в САЩ против разделянето на Сърбия.

1_23.jpgЕдин от първите привлечени за каузата от Шарън Стоун е актъорът Ричард Гиър. Ричард Гиър (който е будист по убеждения) в момента участва в кампанията за независимост на Тибет и не е бил благосклонно настроен към православна Сърбия. След срещата си със Стоун обаче той не само е променил мнението си, но е решил да се включи в протеста. „Сигурно има и нещо друго (освен официално анонсираното - б. пр.) за Косово, щом има толкова силен натиск да бъде отделено от Сърбия”, е заявил Ричърд Гиър.

1_20.jpgДругото голямо име, заявило подкрепата си за Сърбия, е сър Шон Конъри. Един от най-талантливите актьори на всички времена, който ще участва в протеста, вижда съдбата на Сърбия през призмата на родната Шотландия. „През цялата си история Шотландия е имала много повече право от Косово да получи независимост, но никога не й е било позволено да се отдели. Кое е толкова различното между моята родина и Косово, че да бъде създаден такъв прецедент сега?” пита политиците сър Конъри.

В Сърбия проблемът за Косово е не само политически, но и църковен. Сръбската църква води активна кампания в защита на люлката на сръбското християнство. В нея са ангажирани висшият клир, духовници, богослови, общественици. Неотдавна в църковните среди се стигна дори до отправянето на абсурдното предупреждение, че който признае независимостта на Косово, ще бъде отлъчен от Църквата. Руският патриарх Алексий II и Св. Синод на РПЦ изразиха официалната си подкрепа за сръбските усилия да запазят Косово в състава на републиката.
Frankfurt Daily News и др.Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kc68 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата