Мобилно меню

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (8 Votes)
1_68.jpgПетдесятничеството или т. нар. "харизматично" християнство, което за мнозина специалисти е преди всичко повърхностна емоционална изява на религиозните чувства, доскоро се считаше за една от видимо прогресиращите, но твърде незначителни като численост християнски религиозни групи в САЩ. Последните две проучвания на The Barna Group показват, че нещата драматично са се променили през последните 15-20 години.

Проучването преди десет години посочваше, че всеки трети от десет граждани на САЩ  е "харизматичен" християнин. Днес най-новото изследване показва, че такива са 36% от американците според категориите на проучването. 36% от населението на САЩ са приблизително 80 милиона души. Според критериите на Барна груп към тази група са били включени всички вярващи, включително и онези непринадлежащи към петдесятната община, които споделят, че са били „изпълнени със Светия Дух” или че "харизмагичните" дарове като говоренето на езици, пророкуването, масовите изцеления и т. н. са общовалидни и сега.

Днес всяка четвърта протестантска църква в САЩ е харизматична. Четири от всички десет непринадлежащи официално към определена деноминация църкви в САЩ са също харизматични. Най-известните петдесетнически обединения са тези на „Събранието на Бог” и на „Църквите на Бога” (съответно Assembly of God и Churches of God). Тези общества се обслужват от множество пастори, като 80% от тях работят на пълен работен ден.

Интересното в случая е, че 36% от всички римокатолици в САЩ покриват критериите на изследването. С други думи, 22% от всички харизматици в САЩ са членове на Римокатолическата църква. Тези цифри обясняват, защо Ватиканът е склонен на все по-големи отстъпки спрямо харизматиците не само в  Южна Америка – номер едно в това отношение, но вече и в САЩ. Все по-често в традиционното римокатолическо богослужение в тези страни се забелязват странни нововъведения. Вече у никого не предизвиква учудване и присъствието, та дори  участието на най-висши римокатолически клирици в петдесетническите събрания и техните харизматични мистерии.

По материали на The Barna Group


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kcuk 

Разпространяване на статията: