Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

На 19 декември 2007 година Върховният Съд в Испания взе решение да признае правото на сциентолозите да се регистрират като религия. Така завършва една многогодишна борба за озаконяване на тази секта, която в Испания има повече от 10 000 членове и притежава пететажна сграда в центъра на Мадрид.

Сциентоложката секта навлиза в Испания през 60-те години, когато Роналд Хубард, основателят на сциентологията, започва да разпространява учението си по Средиземноморието. Първата „църква” се основава през 1980 г. Скоро след това пристигат и първите сигнали за опасно учение, а през 1984 г. полицията задържа под арест 88 членове, между които лидери и привърженици.

След продължителни дела задържаните са оневинени и пуснати на свобода. Оттогава испанското правителство се опитва да попречи на законното регистриране на сектата като религиозно изповедание в регистъра на Министерството на правосъдието, но усилията са обречени на неуспех. Сциентолозите спечелват четвъртото дело през 2005 г., след като  сектата на Муун също се преборва със Правосъдието и успява да се регистрира.  

През 1980 г. в Испания се приема законът за Религиозната свобода, според който държавата трябва да спазва неутралитет и ненамеса в религиозните вярвания. Оттогава 52 религиозни секти са водили дела за узаконяване, много от които не са успели да преминат през съдебния филтър. Изискванията за регистриране на религиозно учение са: да имат данъчна регистрация, да докажат, че учението, вярата, дейността и култовете не противоречат на конституцията, и да дадат точна справка за организацията, седалищата, представителите и т. н.     

Сциентолозите имат 7 500 центъра в 164 страни по света и техните привърженици наброяват 10 милиона. Призната е официално като религия в 22 страни.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kc9c 

Разпространяване на статията: