Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
молебен в манастира ДжвариС благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и по решение на Св. Синод на БПЦ Видинският митрополит Дометиан, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил и архимандрит Игнатий представяха родната ни църква на тържествата на Грузинската православна църква. Те се проведоха от 12 до 16 октовмри и бяха посветени на 1400-годишния юбилей от основаването на Мцхетския манастир Джвари, 30-годишнината от интронизацията на Негово Светейшество и Блаженство Католикос-Патриарха на цяла Грузия Илия ІІ и празника Светицховели.

На 12 октомври представителите на Поместните православни църкви бяха приети от Грузинския патриарх Илия ІІ в Патриаршеската резиденция. Там църковните делегации  поднесоха  своите приветствия към юбиляра. Поздравление към патриарх Илия ІІ от името на БПЦ произнесе ръководителят на нашата делегация Видинският митрополит Дометиан. Българската делегация поднесе в дар икона на Спасителя.

gruziy_1_4.jpgНегово Светейшество благодари сърдечно, като изрази радостта си от участието на Българската православна църква в тържествата и сподели, че той е присъствал на интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Патриарх Илия ІІ изрази радостта си от факта, че вижда и своя състудент от Московската духовна академия Видинския митрополит Дометиан.

Последва поклонение в манастира св. Шио Мгвиме, на 30 км от Тбилиси, основан през VІІ в. от св. Шио и 12-те му ученика, дошли от Иран. Гостите се поклониха на гроба му и в храма на манастира, след което последва прием в трапезарията от игумена архимандрит Шио.

По-късно към тържествата се присъедниха Вселенският патриарх Вартоломей, Кипърският архиепископ Хризостом ІІ, Христофор, Архиепископ на Чехия и Словашките земи, Владимир, митрополит на Киев и цяла Украина, Филипуполският епископ Нифон, представител на Антиохийската патриаршия в Москва, Оренбургският и Бузулукски митрополит Валентин, представител на Московския и на цяла Русия Патриарх Алексий ІІ, представители на Сръбската, Румънската Патриаршии, Руската задгранична църква, на Православната църква в Америка.

На 13 октомври  всички делегации заедно с домакините се отправиха към древната столица Мцхета. В храма на манастира Джвари бе отслужен благодарствен молебен. След това гостите разгледаха Държавния музей на изкуствата в Тбилиси.

По-късно програмата продължи с тържествен обяд бе даден от министър-председателя на Грузия Зураб Ногаидели.

В 18.00 ч. патриарх Илия в тържествено шествие посрещна  Вселенския патриарх и всички делегации пред новия катедрален храм Самеба (Св. Троица) за отслужване на всенощно бдение, в което взеха участие и някои от гостите.

Последва прием от Президента на Грузия г-н Михаил Саакашвили, който награди Вселенския патриарх с почетния кръст на Грузия, изобразен на националния флаг. Официална вечеря в чест на гостите по случай юбилея, бе дадена от  г. Гиги Угулава, кмет на гр. Тбилиси.

На 14 октомври сутринта всички предстоятели и представители на поместни православни църкви отслужиха Божествена св. Литургия в патриаршеския храм Светицховели. На всички предстоятели бяха подарени икони, изработени от злато и скъпоценни камъни.  Гостите също поднесоха приветствия и дарове.

Вечерта Светейшият и Блаженнейший домакин даде празничен прием, на който освен представителите на православните църкви, бяха и духовници от Арменската и Римокатолическата църкви. Гости бяха представители на мюсюлманската общност, културни дейци, посланици, акредитирани в Тбилиси, между които и Явор Захариев, временно управляващ Българското посолство в Тбилиси.

На 15 октомври гостите се поклониха на гроба на св. Нина в едноименния манастир, разположен на красиво възвишение над Алазарската долина. Въздигнат през ІV век, манастирът е бил отнет по време на атеизма и върнат в плачевно състояние през 1991 г. През 1995 г. е назначена настоящата игумения монахиня Теодора. Още на следващата година тя започва възстановяването му. Сега в манастира могат да се посрещат над 200 гости и домакини. Сега в манастира има около 30 монахини и помощници в св. обител. Приветствие към тях поднесе представителят на Йерусалимската патриаршия.

Същата вечер гостите присъстваха на празничен тържествен концерт. Той започна с произведение на Грузинския патриарх Илия ІІ – "Кирие елейсон" на древно-грузински напев и завърши с многолетствие, изпълнено в грузинска традиция от всички участници. 

Юбилейните празненства завършиха с тържествен прием в Грузинския парламент.

Снимки: архимандрит Александър (Драбинко), официален сайт на Украинската православна църква

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k433 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]