Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
1_43.jpgРепубликанската прокуратура в Истанбул прекрати съдебно разследване срещу Вселенския патриарх Вартоломей с мотива,че няма данни за престъпление. Според информация във вестник "Миллиет" процедурата е била предприета по искова молба от бившия член на българското църковно настоятелство в Истанбул Божидар Чипов. Чипов обвинил патриарха, че "използва религиозните задължения за нечисти цели и затова трябва да да бъде подведен под отговорност".

Повод за оплакването на Божидар Чипов е изказване, направено от  Вартоломей на конференция в Истанбул, в което той заяви, че " патриаршията е Вселенска, това е историческа титла от 6-и век насам и цял свят признава това. Тази титла няма политическо значение и не преследва политически цели".

В оплакването си Божидар Чипов се позовава на огласено преди това решение на турски съд, в което за  патриаршията се твърди,че е турска институция и няма законова основа за квалифицирането й като вселенска.

В решението за прекратяване на разследването срещу Вартоломей републиканският прокурор Ахмед Чакър е включил и оплакване срещу Божидар Чипов, подадено от адвокатката на Вартоломей. В оплакването Чипов е обвинен, че от години действа срещу патриарха и партирашията, че безпокои българската общност със заплахи и шантаж и че неговите обвинения досега винаги са били отхвърляни от съда като несъстоятелни".  

В същото решение се изтъква, че въпреки че българската църква е независима в избора на екзарха и свещениците, според вътрешните правила на българската църква и в богослуженията Православната патриашия се признава за върховна и вселенска по морални и  религиозни подбуди.

"Щом въпросите, които се отнасят до религиозните отношения между общността и патриарха не нарушават обществения ред, то случаят не може да бъде обект на светска съдебна институция", се казва в решението.

Отбелязва се, че направеното от  Вартоломей изказване на конференцията не нарушава обществения ред, няма данни да е използвал за нечиста цел религиозните си задължения и че няма достатъчно данни за подвеждане под съдебна отговорност". 

Адвокатът на Божидар Чипов Кемал Керинчсиз заявил,че ще обжалват решението на републиканската прокуратура.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kdyk 

Разпространяване на статията: