Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Св. Синод на Румънската църква избра на свое заседание преди малко трима кандидати за патриарх - митрополита на Молдова и Буковина Даниил, митрополита на Клуж Вартоломей и Ковасненски епископ Йоан. В 18.00 ч. ще започне следващият етап от изборите, когато ще бъде определен новият патриарх на Румъния. Изборът ще осъществи църковно-народна изборна колегия от 180 души. В колегията освен епископи, влизат представители на духовенството и мирянието от всяка епархия, както и делегати от духовните академии и семинарии.
Сред светските лица, които ще избират новия патриарх, има 24-ма политици - настоящи и бивши, като повечето са от опозиционната в момента Социалдемократическа партия, пише вестник "Ромъния либера". Бизнесмените са втората голяма група светски лица в Църковната избирателна колегия, а мнозинството от тях са строителни предприемачи. Сред тях е и Ливиу Лука - синдикален лидер в компания "Петром", който беше разследван по делото на "българския шпионин" Стамен Станчев, допълва в. "Ромъния либера" и  отбелязва, че той е бил против приватизирането на "Петром" от О Ем Ви и настоявал за прехвърляне на осем на сто от акциите на петролната компания на работещите в нея, като в замяна те трябвало да посочат за управител на акциите си фирма на Лука. Интелектуалците са слабо представени в Църковната избирателна колегия за избора на новия духовен водач на румънските християни, пише още вестникът.

Запознати считат, че кандидатурата на митрополит Даниил Чоботя е най-вероятният претендент за висшия пост. Той е на 56 години, а от 17 години ръководи авторитетната Молодовска митрополия. Той бе избран и за временен местоблюстител на патриаршеския престол след смъртта на патриарх Теоктист.

Немалки шансове има и 86-годишният митрополит на Клуж Вартоломей, който ръководи своята епархия от 13 години. Възрастта му обаче е в негов минус, както и връзките му с тайната полиция на Секуритате, за които той единствен от румънските митрополити (освен патриарх Теоктист)  призна публично непосредствено след промените, искайки прошка.

Изненада е издигането в челната тройка на епископ Йоан, на 55 години, който е ръкоположен за епископ преди 13 години.Информация на Интерфакс, БТА

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kdfr 

Разпространяване на статията: