Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
папа Бенедикт ХVІ
Защитата на фундаменталните ценности е дълг на всеки вярващ, но с особена сила това важи за хората, заемащи властови позиции, счита папа Бенедикт XVI.

Във вторник беше публикуван документ от 131 страници, озаглавен „Апостолическо напътствие”, в който Бенедикт XVI напомня на католическите политици за техния морален дълг да се противопоставят на легализацията на еднополовите бракове, абортите и евтаназията, подчертавайки, че позицията на Католическата църква по тези въпроси „не е предмет на преговори”.

„Католическите политици и законодатели, осъзнавайки своята отговорност пред обществото, трябва да изпитват особена необходимост да изработват и прокарват закони, основаващи се на ценности, които са вкоренени в човешката природа”, пише папата.

Към такива ценности Бенедикт XVI отнася „уважението към човешкия живот и защитата му чрез концепцията за естествената смърт; семейството като съюз между мъжа и жената; свободата да се възпитават деца; осигуряване на общественото благо във всичките му разновидности”.

Публикуваният документ съдържа материали от решенията на Синода на епископите от 2005 г. Тогава Католическата църква потвърди забраната за допускане до причастие на разведени католици, встъпили повторно в брак.

Предшественикът на Бенедикт XVI Йоан Павел II въведе практиката вярващите, встъпили повторно в брак,  да се допускат до причастие само при отказ от интимен живот със съпруга/съпругата и това положение се запази непроменено.

В същото време Бенедикт XVI заяви в документа, че въпросът за допускането до Светите тайнства на политици-католици, защитаващи в публичната си дейност противоречащи на Католическата църква ценности, например абортите, остава в компетенцията на местния епископ.

Тази тема стана повод за дискусии в хода на президентската кампания в САЩ, когато архиепископ Реймънд Бърк заплаши с отлъчване от причастие кандидата на демократите Джон Кери заради поддръжката му за абортите.

„Апостолическото напътствие” освен всичко друго потвърди необходимостта от целибата за католическите свещеници, съобщава  информационната агенция AP.

„Целибатът на свещениците, когато се преживява разумно, с радост и с посвещение, е безкрайно благо за Църквата и  за общeството”, отбелязва папата.

източник: www.interfax.ru
Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3addq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]