Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

Вчерашният ден в Полша беше посветен на молитви и покаяние на полските духовници, които по този начин отговориха на призива за примирение и възстановяване на доверието между католическите свещеници и миряните. Напрежението възникна след 14 януари тази година, когато обвиняваният за връзки с полските тайни служби монсеньор Станислав  Велгус подаде оставка малко преди да бъде избран за архиепископ на Варшава.

В диоцеза на Варшава свещениците измолваха „прошка за неизпълнените задължения по отношение на вярата и Евангелието, за нарушената заповед на любовта, за равнодушието  към страдащите и за участието в тайни съглашения поради страх или обещан просперитет”.

Великият пост за католиците започва с богослужението на Пепелна Сряда, когато свещениците помазват челата на вярващите с  кръстен знак от пепел от върбови клонки - символ на покаянието и на мимолетния човешки живот.

По време на Великия пост католиците се въздържат от употреба на месни продукти само през Пепелна Сряда и всеки петък. През време на поста вярващите трябва да участват по-активно в богослуженията, по-често да се причастяват, да избягват шумните веселия и да се въздържат от вредни навици.

 
по информация на Agnuz


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ad6y 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]