Мобилно меню

4.2666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (15 Votes)
На 14 февруари Православната църква чества Успението на великия славянобългарски просветител Константин-Кирил Философ, който заедно с брат си Методий създава славянската азбука, за да предадат Свещеното Писание на разбираем за славяните език. За Католическата църква този ден е възпоменание на св. Кирил и Методий като съпокровители на Европа. Тази година литургичното честване се полага в особен контекст – навечерието на честванията за 50-та годишнина от процеса на европейското обединение. Това дава основание да си припомним важната роля на славянските апостоли за християнството и за обединяваща се Европа.

Провъзгласяването на двамата солунски братя за съпокровители на Европа става на 31 декември 1980 г. от папата-славянин Йоан Павел ІІ, а това е и денят на публикуване на апостолическото му писмо Egregiae virtutis.

С възкачването си на престола, папа Йоан Павел ІІ възприема Европа като съчетание от “два дишащи бели дроба” – на Изтока и на Запада. Една метафора, която подчертава не съществуващите религиозни различия, а богатството и културния плурализъм.
Делото на Йоан Павел ІІ  спомага за събарянето на идеологическата стена между Източна и Западна Европа. Именно метафората за “двата бели дроба на Европа” става призив за преодоляване на разделенията в Европа, тъй като нейното призвание е да бъде обединена.

Папа Бенедикт ХVІ продължава това наследство и припомня, че “св. Кирил и Методий поставят основите на автентичната християнска култура и същевременно активно създават условия за мир между различните народи”.

Един от поводите за посещението на папа Йоан-Павел II в България беше да отдаде почит към традицията и наследството на Българската православна църква и да се поклони пред паметта и делото на светите равноапостолни братя Кирил и Методий - припомня дякон Иван Иванов, служител в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и преводач при визитата на папата там. - Със своето поклонническо посещение у нас папа Йоан-Павел II спомогна за преоткриването на църковното и културно-историческото наследство на България и нейното интегриране в голямото Европейско семейство."

Източник: радио "Ватикана"

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aduy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]