Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
images_3.jpgВ Московската патриаршия са възмутени от опита за търгуване с човешки тленни останки, предложени на аукцион като мощи на православен светец.

Този случай, за който стана известно от обява в един Интернет каталог, специализиран в продажба на антикварни вещи и художествени изделия, е “вопиющ факт на кощунство”, се казва в изявление на службата за комуникации на отдела за външни църковни отношения. “Независимо дали на аукцион се предлагат свети мощи или обикновени човешки тленни останки, опитът за продажбата им говори за крайно неуважение към паметта на починалия, противоречи на нормите за нравственост, на руските и европейските културни традиции”, се подчертава в изявлението.

В Интернет каталога бяха предложени тленни “останки на православен светец (добре запазен череп, раменна кост), оказали се в частни ръце от Казанската катедрала в Санкт Петербург през 20-те години на 20 век”. Съобщаваше се също така, че на “черепа има надпис отпреди революцията, който съдържа името на светеца и годината на постъпване в хранилището на Казанската катедрала”. След острата обществена реакция в Русия собственикът на мощите обяви, че се отказва от идеята си да ги продаде.

БГНЕС

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3adux 

Разпространяване на статията: