Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (21 Votes)
img.htmСвещеният Кинотис (грц. - община), колективната управа на манастирите в Света Гора, днес осъди предприетата наскоро стъпка за сближаване между Гръцката православна църква и Ватикана, съобщиха световните агенции. Светогорските игумени подписаха декларация, разпространена днес от ръководството на всичките 20 атонски манастира. Декларацията започва с признанието на монашеската общност за онези инициативи и усилия на Цариградската патриаршия и Гръцката църква, които подкрепят и помагат на Православието, но веднага след това светогорските монаси заявяват:

"Срещата на папа Бенедикт XVI с Вселенския патриарх Вартоломей в Истанбул през ноември и посещението на архиепископа на Атина и цяла Гърция Христодул във Ватикана през декември изпълниха Свещената община с дълбока тъга и скръб".

Монасите не са съгласни с присъствието на Римския папа на православната литургия във Фенер с омофор, както и с общото произнасяне на молитвата "Отче наш" от предстоятелите на двете църкви и общата благословия към народа по време на св. литургия  - прояви, които "надхвърлят границите на обикновените съмолитствания". Светогорските предстоятели опровергават слуховете, че тропарите, изпени при посрещането на Римския папа, са съставени от атонски монаси.

"Двете прояви може би принесоха някои светски ползи, но те бяха съпроводени с действия, несъвместими с православната еклезиология".

"Заявяваме, че Света Гора не е съгласна с общите молитви и с участието в религиозни срещи, създаващи впечатлението, че Православната църква възприема Римокатолическата като равностойна църква", се казва в декларацията.

Игумените на православните манастири в Атон се противопоставят на претенциите на папата да играе първенствуваща роля в християнския свят и не одобряват опитите за създаване на униатска църква в православна Източна Европа, подчинена на Ватикана, за каквато идея има недвусмислени доказателства. В декларацията се казва, че "претенциите на папата за главенство остават непроменени, което е видно и от скорошното отпадане от официалната му титулатура на прозвището "патриарх на Запада", както и от позоваването на световното служение на апостол Петър и неговите наследници (папите), за което той говори в патриаршеския храм в Истанбул".

"Неприемливи са и междурелигиозните молитви, които Римският папа организира с претенции за религиозна хегемония".

Декларацията завършва с извода, че "амбициозните прояви на ръководителите на двете гръцки църкви създават лъжливи впечатления за единство (с Римокатолическата църква), отдалечават инославния свят от възможността да видят в Православието истинската църква, затъмняват догматичния усет на много православни и освен това създават предпоставки за създаването на нови схизми. Като светогорци ние чрез живота си се стремим да запазим непокътнато наследството на светите отци и пазим като зеницата на окото си нанакърнено догматичното си съзнание. Страхуваме се да замълчим, когато се разглеждат въпроси, които засягат наследството на отците. Дълбоко осъзнаваме отговорността си пред вярващия народ в Църквата, който гледа на светогорското монашество като на верен пазител на свещените предания. Затова с болка заявяваме, че не сме съгласни с общите молитви, участия в литургията и други молитвени срещи, които създават впечатлението, че Православната църква възприема Римокатолическата като пълноценна църква, а Римския папа - като каноничен епископ на Рим. Света Гора отхвърля посочените събития, оставайки вярна на вярата на апостолите и отците от любов и към самите инославни, за да могат да намерят и те единствения истински път за надежда и спасение."

В края на ноември миналата година папа Бенедикт XVI подчерта на среща с Цариградския вселенски патриарх Вартоломей в Истанбул, че възнамерява да развива и укрепва сътрудничеството с Православната църква.

По време на своетопосещение във Ватикана пък през декември главата на Гръцката православна църква архиепископ Христодул подписа с папата съвместна декларация, в която двамата заявяват необходимостта от съвместни действия на православни и католици в защита на християнските ценности и за единство на християнските църкви, посочва ИТАР-ТАСС.

На снимката: Последното посещение на патриарх Вартоломей на Света Гора.

RNN /БТА/ ИТАР-ТАСС

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kddy 

Разпространяване на статията: