Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
img_11.htmНа 14 декември Гръцкият архиепископ Христодул ще посети Ватикана. Посещението му се явява в отговор на поканата, която предишният папа Йоан Павел II отправи към него по време на визитата си в Гърция. Посещението на архиеп. Христодул ще бъде първото посещение на глава на Гръцката православна църква във Ватикана. До този момент то не беше осъществено, защото предстоятелят на Гръцката църква не можа да преодолее вътрешната църковна опозиция срещу това си намерение.
В изявлението на Св. Синод се казва, че целта на визитата е "постигането на задълбочено сътрудничество с Римската църква в областта на важните социални проблеми", като освен това Синодът "продължава да се моли за постигането на пълно единство между християните по всички краища на света".

В обръщението се отхвърлят също слуховете и коментарите, че с тази инициатива Гръцката църква иска да изземе функции на Вселенската патриаршия и да поеме по-голяма роля от отредената й в диалога между Изтока и Запада.

Според предварителните съобщения за темата на обсъждане по време на срещата на архиеп. Христодул с Бенедикт XVI интересът ще е насочен главно към въпроси от хуманитарен характер, а богословски проблеми няма да бъдат разглеждани.

Преди три години архиеп. Христодул постави на обсъждане пред пълния Св. Синод на гръцката йерахия намерението си да посети Ватикана, но след шумни дебати гръцките митрополити не разрешиха на своя предстоятел да осъществи визитата. Затова този път Гръцкият архиепископ постави въпроса за гласуване само пред постоянния Св. Синод на Гръцката църква (в състав от 12 души) и получи тяхното одобрение.

Естествено това предизвика реакция сред част от гръцките митрополити, които се почустваха изолирани от процеса на вземането на важни решения в живота на Гръцката църква. В открито писмо до архиепископ Христодул, огласено вчера, митрополитът на Калаврита Амвросий остро критикува начина на вземането на това решение и обвинява архиепископа в авторитаризъм. Според митрополита само Св. Синод на гръцката йерархия е в състояние да взема решения, засягащи външната църковна политика на Гръцката църква.

Като коментира обръщението на постоянния Св. Синод за посещението във Ватикана, митр. Амвросий твърди, че пренебрегването на гръцката йерархия не може да се обясни с някакви спешни причини, поради които Христодул трябва да се срещне с Римския папа. Налице са били всички условия да се осъществи обсъждане на въпроса с всички гръцки митрополити, а не да се прибягва до "такъв начин" за вземане на решения.

RNEWS

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a6fx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]