Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (12 Votes)

2018 03 29 1017Днес, 28 март 2018 г., се е упокоил в нашия Господ и Спасител митрополитът на Принцовите острови Яков от Цариградската вселенска патриаршия. На повечето от читателите ни той вероятно не е известен. И въпреки това за историята си заслужава да се напишат за него няколко изречения. Защото преди 12 години той беше осъден, макар и условно, от турски съд по оплакване на един от настоятелите в българската църква в Цариград.

Митрополит Яков (Софрониадис) беше цариградски грък, роден през 1947 г. в кв. Ферикьой, в който са и доднес българските гробища. Завършил е Халкинската богословска школа през 1970 г., една година преди да я закрие турската власт. Година преди това бил ръкоположен за дякон в Атина (в гръцката традиция безбрачни клирици за администрацията се ръкополагат без предварително пострижение в монашество) и назначен в патриаршията. Като подсекретар на синода дякон Яков беше аташиран към Българския патриарх Максим при посещението му през 1980 г. в Цариград като гост на тамошната патриаршия.

Яков се издига до главен секретар на Св. Синод през 1984 г. Три години по-късно е избран и ръкоположен за Лаодикийски митрополит. Тъй като в областта на древната Лаодикия сега няма нито един православен храм, тази титла, както и на много други техни митрополити, беше без епархия. Но по решение на Св. Синод на Цариградската патриаршия през 1994 г. епархията е обявена за действаща (без това да означава, че тя наистина е станала действаща). През 2002 г. митр. Яков е преместен в епархията на Принцовите острови, която има макар и само няколко храма, но все пак действащи, основно през летния сезон.

През 90-те години на миналия век митр. Яков беше определен от цариградския синод да отговаря за българската православна общност и в това си качество той беше отишъл да служи в българската църква. Но един от настоятелите тогава подаде жалба в турския съд, задето митрополитът отишъл да служи без да е изрично поканен от настоятелството. Използвайки факта, че турската държава не признава юрисдикцията на Цариградска патриаршия над българската православна общност, която е регистрирана като отделно юридическо лице, въпросният сънародник успя да осъди митр. Яков. Това създаде известно напрежение в отношенията между двете ни църкви, а на осъдения архиерей костваше твърде много неприятности. Но той не таеше омраза и продължи да общува както с българската общност, така и с високи представители на БПЦ.

За пълнота на събитията трябва да се спомене, че през 2007 г. съпругата на този бивш настоятел, българка, прие мохамеданската вяра и смени християнското си име с мюсюлманско.

Бог да прости митрополит Яков!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxpff 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.