Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Solun White TowerДори трудно е да се каже, че йерархията на Гръцката църква (общо 82 митрополита) се е разделила, защото само няколко от архиереите са присъствали на грандиозния политически митинг край историческата Бяла кула (Левкос пиргос, Беяз куле) в „северната столица“ на Гърция. Сред организаторите на този митинг беше и Солунската митрополия на ГПЦ, но в крайна сметка се отзоваха само още 8 от митрополитите на северните епархии на страната. Хладното отношение на гръцките архиереи към този политически митинг се обяснява с нежеланието им политически кръгове отново да използват авторитета на ГПЦ и нейната способност да мобилизира много повече хора, отколкото всяка от политическите сили (които пък никога не действат заедно).

Митинги в Солун против някои претенции на Република Македония на няколко пъти са ставали със съдействието на Солунския митрополит Антим. Но сегашният глава на ГПЦ, архиепископ Йероним II, е против тези политически прояви. Затова и сега той отказа участие и дори се обяви против солунския митинг с думите: „Предпочитам трудното вместо лесното!“. Като явно има предвид, че е лесно Църквата да събере, примерно, един милион души на митинг, но трудното е да се постигне разбирателство със северната им съседка Р. Македония по въпроса за името на страната, както (на следващ етап) и за признаването на Македонската православна църква.

В краткото си изявление архиеп. Йероним казва дословно: „Въпросът е какво предпочитаме: лесното или трудното? Аз предпочитам трудното. Свещеният Синод излезе с добра декларация, в която се подчертава, че Църквата не приема името Македония и неговите производни. Трябва с разум, трезвост и хладнокръвие да решаваме трудностите“.

След митинга, в отговор на въпрос на журналист защо не е участвал заедно с другите архиереи, архиеп. Йероним на свой ред го пита: „Вие преброихте ли ги колко бяха (митрополитите)?“. Журналистът отговаря: „Преброих 9“. Краткия разговор архиепископът завършва с думите: „И какво са това пред 82-ма?“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ua4c4 

Разпространяване на статията: