Мобилно меню

4.7473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (95 Votes)

4264Преговорите между държавници на Република Македония и на Република Гърция за намиране на приемливо за последната име на държавата, известна с конституционното си име Македония, предизвика най-различни реакции. Не на последно място, а дори на първо по острота са становищата на главата на Гръцката православна църква и на архиереите на тази църква. Гръцкият народ е свикнал ръководството на Православната му църква винаги да е водещо по обществено важните въпроси, дори когато те имат и политическо измерение. Така се случва и сега.

Архиепископ Йероним, който е сред най-авторитетните личности в Гърция, заяви директно на премиера Алексис Ципрас: „Не приемаме име Македония и производни от него“. В същия дух се изказват и много от митрополитите на Гръцката църква. В медиите през последните седмици непрекъснато се четат множество изказвания на архиереи като тези: „Македония е гръцка и само гръцка“. „Македония е гръцка, велика и наша“. В тази кампания се включват и монасите от атонския манастир Кутлумуш. В разпространено по медиите тяхно писмо се казва, че според тях едно съставно име на Македония ще „кръсти“ македонци хора от други етноси, които нямат нищо общо с историческата Македония.

Не е сигурно, че гръцките политици ще се съобразят с мнението на гръцките митрополити, но ако то ги устройва, вероятно биха се позовали на него. Засега официалните реакции от страна на правителството са, че с тези си изявления Църквата се намесва в чисто политическата сфера, което е извън нейните правомощия, и че както църковните йерарси не допускат да има политическа намеса в църковните дела, така и политическата власт няма да допусне Църквата да се намесва в чисто светски сфери.

Независимо как ще се развият политически нещата, Гръцката църква ясно заяви, че няма да приеме включването на името „Македонска“ към наименованието на схизматичната Православна църква в Република Македония. Св. Синод излезе със заявление, в което казва: „По повод активното дипломатическо раздвижване по въпроса за Скопие (така гърците наричат Република Македония, бел. прев.), и като продължение на изявлението ни от 15 декември 2017 г. за схизматичната Църква на Скопие Св. Синод споделя притеснението на онези йерарси, които извършват пастирското си служение в областта на Македония, но и на народа. С решението си напомняме, че Църквата е свидетелствала със словото и кръвта на клира и народа гръцкия характер на Македония още от най-древни времена, и затова не може да приеме отдаването на името „Македония“ или негови производни за образуване на наименованието на друга държава, което ще има последици и за наименованието на схизматичната самонаричаща се църква на „Македония“.“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uadcf 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.