Мобилно меню

4.7462686567164 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (67 Votes)

2089 6720 864Архиерейският събор на Руската православна църква – Московска патриаршия, който се проведе от 29 ноември до 2 декември т. г. в Москва, реши, че занапред във всички катедрални храмове в РПЦ света литургия ще се служи при отворени царски двери до молитвата „Отче наш“.

Още през 2011 г. Архиерейският събор на РПЦ прие нов правилник за богослужебно-йерархичните награди. В него беше включена точка, според която патриархът може да дари на някой храм или манастир правото да служи при отворени царски двери до молитвата „Отче наш“.

„Такова право може да бъде дадено, ако храмът е катедрален или има голямо историческо значение. За две години много епархийски архиереи поискаха техните катедрални събори (на руски под „събор“ често се разбира главният храм на даден градски район, затова пък катедралата на града се определя като „катедрален събор“ – бел. ред.) да получат тази награда и по правило Светейшият патриарх не им отказва“, заяви архим. Сава (Тутунов) от администрацията на Московска патриаршия. От 2012 г. такова право получава катедралният храм на Московска градска епархия „Христос Спасител“.

През 2014 г. в навечерието на Рождественските празници Московският и на цяла Русия патриарх издаде указ, според който на Рождество Христово литургията трябва да се отслужва при отворени двери във всички храмове.

„С благословението на Светейшия патриарх на Москва и цяла Русия Кирил, отчитайки особеното мисионерско значение на празничното богослужение, в деня на Христовото Рождество във всички храмове на РПЦ се благославя ежегодно да се извършва божествената литургия с отворени царски двери до Отче наш“, се казва в документа.

През този период представители на духовенството се изказаха в полза на тази промяна, която според свещениците ще допринесе за по-дълбокото разбиране на истините на православната вяра, до по-пълно и осъзнато участие в храмовото богослужение.

В православното предание олтарът е символ на рая. В ранната Църква липсват олтарни прегради и завеси. Едно от ранните свидетелства за поставянето на завеса е на св. Василий Велики в 4 в. С течение на времето поставянето на завеси и олтарни прегради се разпространява в целия християнски свят. В Русия олтарните прегради се превръщат в особено високи и пищни иконостаси, носители на множество послания. Във Византия и в Гърция до наши дни олтарните прегради по правило са ниски.

Царските двери или Светите двери като централен вход към св. олтар също придобиват голямо символично значение. В тълкуванията на редица св. отци те символизират св. Богородица, през която Бог Слово идва в нашия свят, за да го спаси. Много храмове в Гърция нямат царски двери, а само завеса.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uau44 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.