Мобилно меню

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)

antioxeias1Антиохийският патриарх Йоан бе посрещнат с мощни викове „Недостоен“ при влизането си в съборния храм на манастира „Успение Богородично“ в Баламанд (Ливан) в събота. Антиохийският патриарх пристигна тук за хиротонията на местния архим. Йоан (Батас) за епископ. Недоволството е свързано с нарастващите критики срещу патриарха заради негово решение да изпрати на двугодишно заточение в Св. Гора архим. Пантелеймон, игумен на манастира „Хаматура“. Архим. Пантелеймон е много популярен духовник и изповедник на стотици вярващи, включително и много клирици в Ливан. Той бе съден от църковен съд заради обвинения срещу него, но съдът го оправда. Въпреки това Антиохийският патр. Йоан реши да го изпрати на Света Гора, „за успокоение на обстановката“, но това решение предизвика бурна реакция сред духовните чеда на архимандрита. През последния месец в социалните мрежи и дори в медиите се надигна вълна от протести срещу Антиохийския патриарх, които отключват и други, непоставяни за публично обсъждане досега проблеми.

С виковете „Гаир мустахек!“ (Недостоен!) вярващите посрещнаха патриарха и архим. Йоан (Батас) в манастирския храм. След започването на службата за втори път всички присъстващи извикаха „Недостоен“, когато архим. Йоан трябваше да прочете Символа на вярата.

Епископската хиротония бе извършена не в предвидения неделен ден, а в навечерието, „при затворени врата“, за да се избегнат възгласите „Недостоен“. Тогава църковният чин предвижда хиротоносващият да се обърне към присъстващите християни с въпроса „Достоен ли е?“ и те трикратно да изразят своето съгласие. Новият епископ Йоан (Батас) е бил секретар в съда, разглеждал делото срещу архим. Пантелеймон, което обяснява и настроенията срещу него.

По информация на Orthodoxia.info.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ua3f4 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.