Мобилно меню

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (30 Votes)

2 1Йерусалимският патриарх Теофил III коментира широко разпространяваните, предимно сред руските вярващи, слухове за чудеса и знамения, случили се по време на реставрационните дейности в кувуклия над Гроба Господен в Йерусалим. Според него, първо, не бива да се говори че дейностите по укрепване на кувуклия и предотвратяване на разрушението му са намеса в някакво забранено мистично пространство и едва ли не - светотатство: "В храма на Христовото Възкресение вече много години се провежда реставрация и единствената част, която остана нереставрирана, беше кувуклият, изграден над пещерата, където е бил погребан Иисус Христос. Реставрацията включва цял комплекс дейности: реставрация на погребалното ложе на Христос, на самата скала, в която е изсечена погребалната пещера. При нейното реставриране е абсолютно задължително да се реставрира и погребалното ложе, понеже то е част от пещерата".

Предстоятелят на Йерусалимската църква каза също, че в скоро време предстои и възстановяване на дренажната система, която е много стара, още от времето на османската власт: "Много от тръбите са напълно разядени от корозия и ако не бъдат сменени, влагата отново ще създаде големи проблеми и в кувуклия, и в самата погребална пещера на Христос".

Той опроверга слуховете, че по време на реставрационните дейности в кувуклия са се явили ангели и други свръхестествени явления. "Това са глупости. Нямаше такива неща. Православната вяра, а и цялото християнство, е разумно богопочитание, както ние казваме по гръцки "логики латрия". Вярващите хора не бива да вярват и разпространяват подобни неща - това е абсолютно неприемливо".

Очаква се реставрационните дейности да завършат през март 2017 г. преди Великден, който се пада на 16 април.

Източник: Правмир

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wfk9k 

Разпространяване на статията: