Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

249532.pЗа първи път в историята на Руската църква беше издаден православен молитвеник, предназначен специално за хора с ограничения на слуха и зрението, съобщава сайтът Православие.ру. Молитвеникът е съставен от о. Лев Аршакян, свещеник в храма на Казанската икона на Божията майка в Пучково (Нова Москва), който е и директор на Дома за слепо-глухи и изпълнителен директор на дружеството на слепо-глухите „Елвира“.

При съставянето на молитвеника са били следвани няколко основни принципа: да се дадат най-необходимите сведения на слепите и глухите във връзка с молитвената практика в Православната църква. Информацията е представена максимално просто и достъпно, като е съобразена с възможностите на слепо-глухите хора. Изданието не е набор от молитви, извадени от обикновения молитвеник, а ръководство на слепо-глухите за молитвата и ежедневното й практикуване. Включени са сутрешни и вечерни молитви, при причастие и различни случаи, както и размишления за вярата. Изданието може да се нарече „Всичко за нашата вяра – накратко“.

2016 10 23 1854Молитвеникът е на брайлово писмо и плоскопечатен текст, адаптиран за възприемане от слепо-глухи хора, и е издаден в кратък и пълен вариант.

Той е подготвен и издаден от Фонда за подкрепа на слепо-глухи „Съ-единение“, заедно със Синодалния отдел по благотворителност към Руската православна църква и Православния свето-Тихоновски хуманитарен университет.

По-малко от месец преди това, на 25 септември, който тази година съвпадна с Международния ден на глухите, отбелязван в последната неделя на септември, Руският патриарх Кирил оглави за първи път св. Литургия с превод за глухи, слепо-глухи и слабочуващи хора, съобщава сайтът на Дома за слепо-глухи в Пучково (domsg.ru). Богослужението се е провело в храма, посветен на всички руски светии в Новокосино. Църквата е избрана неслучайно. През 2015 г. към нея е създаден Център за работа с глухи и тежкочуващи хора и всяка неделя в храма се провежда св. Литургия с жестомимичен превод.

2016-10-23 1823На богослужението са присъствали повече от 600 представители на 47 православни общини на глухи хора от цяла Русия.

По време на св. Литургия вярващите са можели да виждат не само свещенослужителите, но и жестомимичните преводачи, които на смени са превеждали Литургията за глухите богомолци. Няколкото групи преводачи са били разположени в различните части на храма, за да могат да се виждат от всички. Преводачите са преди всичко църковни социални работници и свещенослужители от Москва, които се занимават с оказване на помощ на хора с нарушения в слуха и зрението.

„Радвам се, че в нашата църква започна сериозна пастирска работа с хората, които не чуват, не виждат или са напълно лишени от слух и зрение, - е казал в обръщението си патриарх Кирил. – Сърдечно благодаря на нашите свещеници, посветили се на това много тежко пастирско служение, което изисква мъдрост, духовно мъжество и огромна любов“.

2016-10-23 1823 001Патриарх Кирил е отбелязал, че сега в Русия има 57 църковни общини, които оказват помощ на глухи хора, а в 9 от тях се обгрижват слепо-глухи. „Вашето служение е близко до сърцето ми, - е казал патриарх Кирил в обръщението си към духовници от общините за глухи и слепоглухи хора. - Разбирам важността на вашия труд и призовавам целия епископат да обърне внимание на братята и сестрите, които имат здравословни проблеми и ограничения. Те са членове на нашата Църква и ние трябва да направим всичко, което зависи от нас, така че нищо да не им пречи да се чувстват пълноценни членове на православната църковна общност.“

В интернет са създадени различни ресурси, подпомагащи катехизацията на глухите хора. Сред тях е и просветителският канал за глухи „Десница“, на който има различни видеоматериали, включително предаването на патриарх Кирил „Слово пастыря“, адаптирани за глухи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wqfa8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]