Мобилно меню

3.2173913043478 1 1 1 1 1 Rating 3.22 (23 Votes)

bartholomaiosВселенският патриарх Вартоломей вече пристигна в Крит с делегацията на Вселенска патриаршия. На летището той поздрави представителите на местната власт и на Критската църква, които го посрещнаха. Той произнесе кратко слово, в което заяви, че тези, които няма да участват, ще понесат последиците от своето решение. И по-конкретно той каза:

"Радостта за историческото събитие е помрачена от решението на някои църкви да не дойдат на Светия и велик събор - решение, последиците от което ще бъдат само за тях... Надявам се тези църкви да преосмислят решението си и да дойдат в Крит, така че те също да имат радостта да се насладят на гостоприемството на критяни... Благодаря ви за посрещането и пожелавам да имаме незабравими дни".

Преди малко Черногорският митр. Амфилохий е уведомил официално Критския архиепископ Ириней за утрешното пристигане на Сръбската делегация.

Утре следобед по програма трябва да завърши пристигането на делегациите, когато ще стане ясно окончателно кои църкви ще кажат окончателно "да" или "не" на Великия събор на Православието, пишат гръцките медии.

Ромфея съобщава също, че 24 часа след решението на Московска патриаршия да не участва в Събора в Крит руското посолство е информирало гръцкото правителство за пристигането на руска делегация с директен полет от Москва до Хания на 16 юни и заминаване в неделя на 26 юни. Няма яснота дали това е актуална информация или става дума за първоначалните намерения на руснаците, а посолството е предало едва сега информацията.

 

 

 

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w6cfh 

Разпространяване на статията: