Мобилно меню

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (13 Votes)

1200Българският посланик в Русия Бойко Коцев и патриархът на Москва и цяла Русия Кирил обсъдиха развитието на двустранните връзки в духовната сфера на среща в патриаршеската резиденция в Москва. Българският посланик поздрави патриарх Кирил и изрази желанието на българската страна за разширяване на връзките между православните църкви на България и Русия.

„Нашите народи през вековете са вървели заедно, споделяйки общи духовни ценности”, заяви посланик Коцев. Той изрази желанието на българската страна за задълбочаване на отношенията между Московска патриаршия и Българската православна църква.

Българският посланик и Московският патриарх обсъдиха възможностите за увеличаване на обмена на студенти богослови между двете църкви, както и развитието на поклоннически пътувания на руски православни вярващи в България. Отбелязано беше значението на преподаването на духовна култура в общообразователните училища.

Патриархът на Русия отбеляза традиционно добрите връзки с дипломатическото представителство на България в Москва. „Българското посолство представя интересите на братски народ, с който народът на Русия е свързан в тесни отношения в продължение на столетия. Основните моменти, които свидетелстват за дълбочината и искреността на тези отношения, се пазят в паметта на руския и надявам се на българския народ. И въпреки че политическата карта на Европа днес е различна в сравнение с преди, предполагам, че има фактори, които могат да запазят добрите отношения между хората и народите, независимо как се развива политическата карта на света”, заяви патриарх Кирил.

Той обяви, че очаква през май в Москва на мирно посещение Българския патриарх Неофит, като изрази надежда, че посещението му ще даде нов тласък в развитието на връзките между РПЦ и БПЦ.

Снимка: Патриархиа.ру


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9x4ha 

Разпространяване на статията: