Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

Metropolitan Philip3.teaser-large featureВ четвъртък, 20 март 2014 г., се престави в Господ митрополит Филип (Салиба), който десетилетия наред оглавяваше юрисдикцията на Антиохийската патриаршия в Северна Америка. Той е починал от сърдечен инфаркт в болница във Флорида.

Той е роден на 10 юни 1931 г. в Абу Мизан, Ливан, като Абдулла Салиба. Учил е в богословската школа на Антиохийската патриаршия в Баламанд, Ливан, после продължава обучението си в Хомс, Дамаск, Лондон, Детройт (САЩ). Завършил е богословие в руския богословски институт „Св. Владимир” в Ню Йорк. Ръкоположен за дякон през 1949 г., той служи като секретар на Антиохийския патриарх Александър ІІІ до 1953 г., а след обучението си в САЩ остава там, като приема свещеническо ръкоположение на 1 март 1959 г., за да обслужва арабоезичните православни емигранти от Антиохийската патриаршия. На 14 август 1966 г. е ръкоположен за митрополит на Ню Йорк. А след обединяването на всички арабоезични християни в единна структура митрополит Филип на 19 август 1975 г. е наречен митрополит за Северна Америка. На 9 октомври 2003 г. митрополията получава частична автономия в рамките на Антиохийската патриаршия.

Активната пастирска работа на митрополит Филип и всички останали епископи и клирици привлича в тяхната юрисдикция десетки протестантски общини, които начело с пасторите си преминават в православната вяра. Същевременно американската митрополия обединява в себе си и всички православни араби от Йерусалимска патриаршия (Израел и Йордания) и от Александрийска патриаршия (Египет).

Бог да прости архиерея Филип!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9x46f 

Разпространяване на статията: