Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (7 Votes)

legojdaВисши църковни кадри от Московска патриаршия коментират за руските медии резултатите от провелото се в Истанбул съвещание на предстоятелите на автокефалните православни църкви. Владимир Легойда, председател на Синодния информационен отдел на МП, заяви за Интерфакс, че „съборът, чиято подготовка се приближава към края си, е наричан "свят и велик", а понякога също всеправославен. Не е прието и е некоректно да се нарича вселенски. Последният вселенски събор е свикан през 787 г. в Никея и оттогава такива събори не са се събирали. След схизмата през 1054 г. на Запад продължават да се свикват събори, наричани „вселенски”, но на Изток те не са признавани за такива”.

Преди няколко дни Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) също заяви, че съборът през 2016 г. няма да е вселенски, тъй като това е определение, което се дава от Църквата впоследствие на някой събор, придобил общоцърковен авторитет.

Според Легойда делегацията на Московска патриаршия е изиграла ключова роля за достигането до решението за всеправославния събор. „На събранието (на предстоятелите - б. р.) се взе решение да се ускори подготовката за свикването на събора. Още през есента на тази година ще започне работа специална междуправославна комисия в състав по един архиерей и един съветник от всяка автокефална църква. Предполага се, че през пролетта на следващата година комисията ще подготви почвата за откриването на всеправославното предсъборно съвещание. То трябва да съгласува последните въпроси за разрешаване и да стане завършващ етап по пътя към всеправославния събор”.

„Провеждането на събора е важно като жив пример за възстановяване на общуването между православните, което дълго време беше усложнено поради различни причини. В събора през 2016 г. ще вземат участие предстоятелите и представители на всички общопризнати автокефални православни църкви”, добави той.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9xxak 

Разпространяване на статията: