Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)

article 17Митрополитът на Серес Теолог е изпратил през изминалата седмица писмо до гръцкия премиер А. Самарас, в което настоява за неговата намеса за „връщането на митрополията на Серес на откраднатите митрополитски и манастирски ценности от съседната ни страна България”. В дългото писмо митрополитът разказва на министър-председателя за обстоятелствата, при които „насилствено са отнети от митрополитския храм на „Св. Теодор” в Серес (11 век) и от царския и ставропигиален манастир на „Св. Йоан Предтеча” в Серес (13 век) от нашите северни съседи през 1913, 1917 и 1942 г. и незаконно се съхраняват в различни държавни и църковни музеи в България”.

Според митрополита, въпросът за тяхното връщане е бил винаги актуален за Серес и „България е длъжна да върне на тяхното естествено място иконите, църковната утвар, ръкописите и другите ценности като израз на справедливост, християнски дух, морално реабилитиране и добросъседство”.

Това не е първата акция на митрополита на Серес по този проблем, съобщава „Amen.gr”. Той редовно изпраща писмени становища и призовава гръцките местни и държавни власти, както и църковната управа да се намеси и да въздейства върху България за връщането на църковните ценности в Гърция.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9aq39 

Разпространяване на статията: