Мобилно меню

4.3 1 1 1 1 1 Rating 4.30 (10 Votes)
patr-antiox-jerus 610_420
Църковният спор между Йерусалимската и Антиохийската патриашия заради скорошното ръкоположение на архиепископ в Катар от страна на Йерусалимската патриаршия се задълбочава. Спорът между двете древни патриаршии заплашва единството на православните църкви в навечерието на поредното съвещание на пресъборната подготвителна комисия в Швейцария. До конфликтната ситуация се стигна, след като Йерусалимският патриарх Теофил ръкоположи архим. Макарий за свой архиепископ в Катар, която територия Антиохийската патриаршия смята за своя юрисдикция.

Сегашният Йерусалимски патриарх Теофил е бил като архимандрит "екзарх на Катар", както пише в официалната му биография. Според Антиохийската патриаршия това е доказателство, че Йерусалим признава антиохийската юрисдикция в Катар, защото не може да бъдеш екзарх в своя канонична територия. От Йерусалим от своя страна твърдят, че откриването на епископско средище в Катар е договорено още при по-предишния Йерусалимски патриарх Диодор.

Представител на Антиохийската патриаршия е обиколил почти всички поместни православни църкви, за да ги запознае със ситуацията. Тя обвинява Йерусаримската църква "в навлизане в чужда канонична територия". Случаят се следи с внимание от Цариградската патриаршия, както и от Руската църква, която не крие традиционната си подкрепа за Антиохия, но и интересите си в св. Земя. Румънската патриаршия до неотдавна беше също в остър конфликт с Йерусалимската църква заради желанието си да открие храм под румънска юрисдикция в св. Земя. Заради това беше прекъснато за няколко години дори евхаристийното общение между двете патриаршии.

През изминалата седмица Гръцкият архиеп. Йероним посети Фенер, за да обсъди проблема с Цариградския патриарх Вартоломей. Очаква се в най-скоро време Цариградската вселенска патриаршия да предприеме стъпки за регулирането на конфликта. В противен случай той ще се превърне в основна тема на предстоящата среща на общоправославната комисия, която подготвя свикването на Всеправославния събор, и ще възпрепятства нейната работа.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xufwh 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.